Ο πόλεμος στη Συρία έχει καταστρέψει τις γεωργικές υποδομές και αποσύνθεσε το κρατικό δίκτυο που παρείχε σπόρους και αγόραζε τις σοδειές των αγροτών βαθαίνοντας την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, η οποία αγωνίζεται να παράγει σιτάρι για θρέψει τους πολίτες της, όπως μεταδίδει το Reuters.
Συγκεκριμένα, οι ελλείψεις σε βασικά προϊόντα σίτου επιδεινώνονται, καθώς οι περιοχές που έχουν σπαρθεί με δημητριακά -για την παρασκευή ψωμιού- και κριθάρι, μειώθηκαν ξανά φέτος, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός τροφίμων και γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.
Η βορειοανατολική επαρχία της Χασάκα, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της παραγωγής σιταριού της χώρας, έχει δει να πραγματοποιούνται στο έδαφος της σφοδρές μάχες μεταξύ κουρδικών δυνάμεων πολιτοφυλακής του YPG (που υποστηρίζονται αεροπορικά από τις ΗΠΑ) και μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.
Οι υποδομές γεωργίας, συμπεριλαμβανομένων των αρδευτικών καναλιών και των αποθηκών σιτηρών, έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με τον οργανισμό. Όπως αναφέρθηκε επίσης, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης σπόρων ολόκληρης της χώρας έχουν υποστεί ζημιές, για αυτό τη φετινή σεζόν έχει διανεμηθεί μόνο ένα δέκατο των 450.000 τόνων σπόρων που χρειάζονταν οι αγρότες για να καλλιεργήσουν τη γη τους.
Επιπλέον οι αγρότες δυσκολεύονται να προωθήσουν τα προϊόντα τους στην αγορά προκειμένου να μπορέσουν να πωληθούν και να διανεμηθούν στους πολίτες.
Η εμφύλια σύγκρουση οδήγησε στο να μειωθεί ο αριθμός των κρατικών κέντρων συλλογής στα 22 για το 2015, από 31 που ήταν το προηγούμενο έτος και περίπου 140 πριν από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τον Γενικό Οργανισμό για την επεξεργασία δημητριακών και εμπορίου (Hoboob), την κρατική υπηρεσία που ασκεί τη διοίκησή τους.
Η καταστροφή του γεωργικού συστήματος σημαίνει ότι η Συρία πιθανότατα θα αγωνίζεται για να θρέψει τον εαυτό της για πολλά χρόνια μετά και από τερματισμό των εχθροπραξιών ενώ θα χρειαστεί σημαντική διεθνή βοήθεια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.