Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε ως «βαθιά απογοητευτική» την αποχώρηση της Τουρκίας από τη διεθνή συμφωνία που σχεδιάστηκε για την προστασία των γυναικών από τη βία, τη γνωστή ως Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, δηλώνοντας σήμερα, ότι ήταν ένα βήμα πίσω στις προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών.
«Οι χώρες θα πρέπει να εργαστούν για την ενίσχυση και την επανεξέταση των δεσμεύσεών τους για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, χωρίς την απόρριψη διεθνών συνθηκών που σχεδιάστηκαν για την προστασία των γυναικών και την απόδοση ευθυνών σε αυτούς που τις παραβιάζουν» ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν.
«Αυτό είναι ένα αποκαρδιωτικό βήμα προς τα πίσω για το διεθνές κίνημα τερματισμού της βίας κατά των γυναικών παγκοσμίως» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Oλόκληρη η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου έχει ως εξής:
«Η ξαφνική και αδικαιολόγητη απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, είναι βαθιά απογοητευτική. Σε όλο τον κόσμο, παρατηρούμε αύξηση του αριθμού των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών για αύξηση της γυναικείας αυτοκτονίας στην Τουρκία, το πρώτο έθνος που υπέγραψε τη σύμβαση. Οι χώρες πρέπει να εργαστούν για να ενισχύσουν και να ανανεώσουν τις δεσμεύσεις τους για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, χωρίς να απορρίπτουν τις διεθνείς συνθήκες που αποσκοπούν στην προστασία των γυναικών και την ευθύνη των κακοποιών. Αυτό είναι ένα απογοητευτικό βήμα προς τα πίσω για το διεθνές κίνημα για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών παγκοσμίως.
Η βία που βασίζεται στο φύλο είναι μια μάστιγα που αγγίζει κάθε έθνος σε κάθε γωνιά του κόσμου. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε δει πάρα πολλά παραδείγματα φρικτών και βάναυσων επιθέσεων σε γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των τραγικών δολοφονιών στη Γεωργία. Και έχουμε δει την ευρύτερη ζημιά που ζει κάτω από το καθημερινό φάσμα της βίας λόγω φύλου στις γυναίκες παντού. Πονάει όλους μας, και όλοι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να δημιουργήσουμε κοινωνίες όπου οι γυναίκες μπορούν να κάνουν τη ζωή τους χωρίς βία.»
Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο μήκος κύματος νωρίτερα εξέδωσαν ανακοινώσεις αυστηρής κριτικής για το εν λόγω ζήτημα προς την Τουρκία τόσο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, όσο και οι ΥΠΕΞ Γερμανίας και Γαλλίας αντιστοίχως.
Αξίζει να επισημανθεί πως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (2011) προέβλεπε ότι οι κυβερνήσεις θα καταρτίζουν νομοθεσία για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και παρόμοιων εγκλημάτων, όπως ο βιασμός εντός γάμου ή ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
Να σημειωθεί ότι η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικοκτονίες παραμένουν οξύ πρόβλημα στην Τουρκία, ενώ πέρυσι δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 300 γυναίκες,σύμφωνα με την οργάνωση We Will Stop Femicide.