Αίσθηση προκάλεσε στην Ιταλία το γραπτό αίτημα του Βατικανού για αλλαγή του σχεδίου νόμου κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας που συζητείται τις ημέρες αυτές στην ιταλική Γερουσία, ενώ έχει ήδη εγκριθεί από την Βουλή της Ρώμης.
Πρόκειται για τον "νόμο Τζαν" που κατέθεσε βουλευτής της ιταλικής κεντροαριστεράς και στηρίζεται δυναμικά από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, τα Πέντε Αστέρια και την Ιταλική Αριστερά. Σοβαρές ενστάσεις εκφράζουν η Λέγκα, η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, με επιστολή του, το αρμόδιο "υπουργείο" της Αγίας Έδρας, διαμαρτυρήθηκε προς την ιταλική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι ο σχέδιο αυτό νόμου περιορίζει την ελευθερία των καθολικών σχολείων και αμφισβητεί την μέχρι τώρα ιδέα της οικογένειας. Το κύριο, νομικό επιχείρημα που προβάλλεται, είναι ότι το μέτρο αυτό παραβιάζει την επίσημη συνθήκη Αγίας Έδρας- ιταλικού κράτους
"Δεν νομίζω ότι κανείς, πλέον, θέλει να διδάσκει την ομοφοβία. Πρέπει κάθε παιδί, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός του και του σεξουαλικού του προσανατολισμού, να είναι ισότιμο μέλος του σχολείου του και της κοινωνίας , με πλήρη δικαιώματα, χωρίς ρατσισμό ή ομοφοβία", δήλωσε απόψε ο εμπνευστής του νόμου, Αλεσάντρο Τζαν, στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7.
O συγκεκριμένος νόμος, ουσιαστικά, επεκτείνει την νομοθεσία κατά του ρατσισμού και στην τιμωρία και πρόληψη της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας.
Αύριο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, θα αναφερθεί στο όλο θέμα, κατά την παρέμβασή του στο κοινοβούλιο, ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.
Είναι η πρώτη φορά που η Αγία Έδρα προχωρεί σε επίσημη ,γραπτή διαμαρτυρία, με αναφορά στην συνθήκη αλληλοαναγνώρισης με το ιταλικό κράτος, η οποία υπεγράφη το 1929 από τον Μπενίτο Μουσολίνι και επικαιροποιήθηκε το 1984, επι πρωθυπουργίας του Μπετίνο Κράξι.