Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, για την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρειο Ελλάδα με τα αυξημένα κρούσματα του κορονοϊού.
Πιο αναλυτικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σημείωσε πως «στην Βόρεια Ελλάδα, γενικά υπάρχει κάποιο θέμα» ενώ υπενθύμισε πως «τα ποσοστά των εμβολιασμών είναι μικρότερα και η επιδημιολογική εικόνα διαφέρει, αφού καταγράφονται περισσότερα κρούσματα» κατά συνέπεια «η δεξαμενή κρουσμάτων είναι μεγαλύτερη» τόνισε ο καθηγητής.
«Δεν είναι κάποια έκπληξη αυτό που συμβαίνει, όπως έχουμε πει η πανδημία εξελίσσεται σε κύματα» είπε εξηγώντας πως πότε παρατηρούμε τα κρούσματα να αυξάνονται και πότε να μειώνονται, ανέφερε.
Αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το στοίχημα είναι το επόμενο κύμα να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο» και προσθέτοντας πως «ακόμη δεν έχουμε δει τις περσινές αυξήσεις και ελπίζουμε να μην τα δούμε».
Η εικόνα των σχολείων
Παράλληλα, εκτίμησε πως δεδομένου ότι τα σχολεία έχουν ανοίξει μόλις εδώ και 2 εβδομάδες δεν είμαστε ακόμη σε θέση να κρίνουμε την μεγαλύτερη εικόνα όσον αφορά την πορεία του κορονοιού στην σχολική κοινότητα, ενώ διαβεβαίωσε πως «παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά» και τόνισε πως «αναμφισβήτητα το να είναι ελεγχόμενη η επιδημιολογική εικόνα εντός των σχολικών τάξεων αποτελεί ένα στοίχημα και θα απασχολεί τους ειδικούς, ειδικά το επόμενο διάστημα όποτε και ο καιρός θα κρυώσει».
Σχετικά με τις παρελάσεις ο καθηγητές ανέφερε πως «δεν μπορώ να πω εάν θα γίνουν παρελάσεις ή όχι θα το δούμε αυτό, νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί», ενώ όσον αφορά τη διενέργεια εμβολιασμών εκτίμησε πως υπάρχει περιθώρια αυτοί να αυξηθούν, με τον κόσμο να πείθεται περαιτέρω επ’ αυτού.
«Η αίσθηση μου είναι ότι σιγά-σιγά πείθεται. Κάτι η ταλαιπωρία με τα rapid test και τις απαγορεύσεις, κάτι το γεγονός ότι οι εμβολιασθέντες δεν παθαίνουν τίποτα, κάτι ότι πλέον έχουν γίνει δισεεκατομμύρια εμβολιασμοί ανά τον πλανήτη χωρίς πρόβλημα, νομίζω ότι ο κόσμος σιγά- σιγά ξεθαρεύει».