Βενεζουέλα: Φυλάκιση πρώην δημάρχου για «ενθάρρυνση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων»

Βενεζουέλα: Φυλάκιση πρώην δημάρχου για «ενθάρρυνση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων»

Απόφαση να ανασταλεί ο κατ΄οίκον περιορισμός του Daniel Ceballos, πρώην δημάρχου της αντιπολίτευσης που κατηγορείται ότι ενθάρρυνε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα, και να μεταφερθεί στη φυλακή, έλαβε η κυβέρνηση στη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με το Reuters, όπως ανέφερε η γυναίκα του Ceballos, Patricia, άτομα από την κρατική υπηρεσία πληροφοριών έφτασαν στο σπίτι τους στο Καράκας το Σάββατο και τους ανέφεραν ότι ο Ceballos θα πρέπει να κάνει ιατρική εξέταση. Να σημειωθεί ότι ο σύζυγός της είναι σε κατ΄οίκον περιορισμό από το 2015 λόγω προβλημάτων υγείας.

Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι ο κατ' οίκον περιορισμός ανεστάλη, επειδή ο κατηγορούμενος επιχείρησε να δραπετεύσει, ενώ προετοιμάζει το έδαφος για βίαια επεισόδια την 1η Σεπεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος του State Department, John Kirby, ανέφερε ότι «η μεταφορά του Ceballos αντιπροσωπεύει μια προσπάθεια εκφοβισμού και παρεμπόδισης του δικαιώματος να εκφράσουν οι κάτοικοι της Βενεζουέλας ειρηνικά τη γνώμη τους την 1η Σεπτεμβρίου». Υπενθυμίζεται ότι την ημέρα εκείνη η αντιπολίτευση της χώρας οργανώνει μια μεγάλη διαδήλωση κατά της κυβέρνησης και του προέδρου Maduro.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θορυβηθεί από την απόφαση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να μεταφερθεί στη φυλακή από τον κατ΄ οίκον περιορισμό του», ανέφερε ο Kirby. «Τα βασικά θεμέλια του κράτους – δικαίου στη Βενεζουέλα έχουν υποβαθμιστεί σε ανησυχητικό βαθμό. Σε μια δημοκρατική κοινωνία δεν έχουν καμία θέση μέθοδοι εκφοβισμού από το κράτος», συμπλήρωσε.

Ο Ceballos συνελήφθη το 2014 με την κατηγορία ότι ως δήμαρχος ενθάρρυνε βίαιες ταραχές στην πόλη San Cristobal, ωστόσο ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Η αντιπολίτευση από την πλευρά της θεωρεί ότι η σύλληψή του αποτελεί προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαλείψει κάθε είδους διαμαρτυρία, ενώ τον χαρακτηρίζει «πολιτικό κρατούμενο». O Maduro τον αποκαλεί «εγκληματία που προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα», ενώ αρνείται τις κατηγορίες ότι η κυβέρνησή του κρατά πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές.

Η Βενεζουέλα είναι αντιμέτωπη με τις έντονες, διεθνείς πιέσεις για απελευθέρωση των φυλακισμένων ηγετών της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του Leopoldo Lopez, επίσης πρώην δημάρχου που φυλακίστηκε το 2014 για σχέση του με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Το θέμα έχει περιπλέξει και τις ήδη ταραγμένες σχέσεις ΗΠΑ – Βενεζουέλας, τη στιγμή που το περασμένο έτος έγινε προσπάθεια επαναπροσέγγισης.