Ένας χρόνος συμπληρώθηκε σήμερα από την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας αυτής αναφέρθηκε εκτενώς στο γεγονός, σε εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Άμυνας.
Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι ανέφερε ότι με την ένταξη στο ΝΑΤΟ εκπληρώθηκε ο ένας από τους δύο στρατηγικούς στόχους της χώρας (ο άλλος παραμένει η ένταξη στην ΕΕ).
«Πριν από ένα χρόνο ακριβώς γίναμε πλήρες μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ο δρόμος προς την ένταξη ήταν μακρύς και δύσκολος, περιμέναμε 20 χρόνια, περισσότερο απ΄όλες τις άλλες υποψήφιες χώρες στην ιστορία του οργανισμού, όμως παρά τις καθυστερήσεις δεν εγκαταλείψαμε την προσπάθεια γιατί ήταν και παραμένει ο βασικός στρατηγικός μας στόχος από την ανεξαρτησία της χώρας μέχρι σήμερα» σημείωσε ο Στέβο Πεντάροφσκι.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί την μεγαλύτερη συμβολή στην ασφάλεια και τη σταθερότητά της χώρας. «Είναι η ισχυρότερη εγγύηση για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» συμπλήρωσε.
Στην εκδήλωση παρέστη και ο επικεφαλής της Συμμαχικής Διοίκησης των Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, ναύαρχος Ρόμπερτ Μπερκ.
Η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ στις 27 Μαρτίου 2020 και η χώρα έγινε το 30ο και νεότερο μέλος της Συμμαχίας.
Συμμετοχή Ενόπλων Δυνάμεων στις εκδηλώσεις
Τρία ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν πάνω από τα Σκόπια, χθες, κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την επέτειο ενός έτους από την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) με την υπογραφή και υλοποίηση του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, την ανάληψη της αποστολής αστυνόμευσης του εναέριου χώρου της γείτονος χώρας, αλλά και την πραγματοποίηση διαφόρων δράσεων όπως η εκπαίδευση τυποποίησης ΝΑΤΟ, η υπογραφή συμφωνίας αμοιβαίας προστασίας ανταλλασσόμενων διαβαθμισμένων πληροφοριών και η εκτέλεση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων συμβάλλει στην ομαλή εξοικείωση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με τις διαδικασίες της Συμμαχίας.
Όπως ανακοινώθηκε, με τις παραπάνω δράσεις ενισχύονται οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών και προάγεται ο ρόλος της Ελλάδας και των Ενόπλων Δυνάμεών της ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων.