Η ανησυχία για επικείμενη εμφάνιση στα σύνορά τους προσφυγικών ροών μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διάδρομου, προκαλεί έντονη κινητικότητα στις γειτονικές χώρες στον Βορρά, που προχωρούν στη λήψη προληπτικών μέτρων οχύρωσης των συνόρων τους με την Ελλάδα, αναφέρει η Καθημερινή.
Η Βουλγαρία ανέπτυξε στρατιωτικές δυνάμεις στα νότια σύνορά της, ενώ τη φρούρηση της συνοριογραμμής της Αλβανίας με την Ελλάδα αναλαμβάνουν από αύριο Ιταλοί καραμπινιέροι. Επίσης, ο στρατός και η συνοριοφυλακή της Βουλγαρίας πραγματοποίησαν κοινή άσκηση στον Προμαχώνα, με την επωνυμία «Σύνορα 2016» και σενάριο που βασιζόταν στην αντιμετώπιση μαζικής εισβολής προσφύγων από την Ελλάδα. Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Νικολάι Νεντσέφ, δήλωσε πως «η Βουλγαρία ετοιμάζεται να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης». Παράλληλα, ο κ. Νεντσέφ πρόσθεσε πως ήδη διεξάγονται περιπολίες στη μεθόριο οπού λαμβάνονται αυξημένα μέτρα.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, δήλωσε πως δεν βρίσκει «τον λόγο για τον οποίο θα πρέπει η Αλβανία να ανοίξει τα σύνορα», και δέχτηκε το αίτημα της Ιταλίας να αναπτυχθούν καραμπινιέροι στην ελληνοαλβανική μεθόριο για μεικτές περιπολίες με την αλβανική αστυνομία.
Οι ιταλικές Αρχές φοβούμενες το ενδεχόμενο να στραφούν οι προσφυγικές ροές προς την χώρα τους επέλεξαν να οργανώσουν από κοινού με τις αλβανικές Αρχές, την «άμυνά» τους στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, δήλωσε πως «μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία για μεγάλη ροή μεταναστών μέσω της Αδριατικής. Η λογική μάς λέει ότι με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου μπορεί να ανοίξει μια άλλη ροή».
Ωστόσο, οι επίσημες ανακοινώσεις ότι ο «βαλκανικός διάδρομος» έκλεισε οριστικά δεν πτοούν τους πρόσφυγες που εξακολουθούν να συρρέουν πεζή στην Ειδομένη.
Στελέχη ΜΚΟ στην Ειδομένη δήλωσαν για την επιμονή των προσφύγων να αψηφούν τις άθλιες συνθήκες πως «δεν θέλουν να πιστέψουν ότι το ταξίδι τους μπορεί να τελειώσει εδώ, τρέφουν ελπίδες ότι μπορεί κάποια στιγμή να ανοίξουν».
Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία επισκέφτηκε τον καταυλισμό στην Ειδομένη, μετέβη στη Γευγελή και στη συνέχεια στο κέντρο προσωρινής παραμονής στα Διαβατά Θεσσαλονίκης όπου φιλοξενούνται 1.500 πρόσφυγες και ενημερώθηκε διεξοδικά από τον υπεύθυνο του καταυλισμού, κ. Αθανάσιο Παπαθεμελή. Και στις δύο επισκέψεις αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις.
N. Τόσκας: Ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ειδομένη σε 1-2 εβδομάδες
Η κατάσταση στην Ειδομένη θα ομαλοποιηθεί σε 1-2 εβδομάδες εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, αναφέρει το MEGA.
O κ. Τόσκας δήλωσε πως ήδη υπάρχουν κάποιοι πρόσφυγες που γυρνάνε προς τα πίσω, αλλά και κάποιοι που πάνε το βράδυ στους καταυλισμούς για να κοιμηθούν και το πρωί επιστρέφουν στην Ειδομένη.
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι να πειστούν οι πρόσφυγες ότι η βαλκανική οδός έχει κλείσει και ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ελληνικών αρχών να πάνε στους κοντινούς καταυλισμούς, όπου θα έχουν τη στοιχειώδη στέγη και τροφή μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.
Ο κ. Τόσκας δήλωσε πως «δεν είναι εύκολη η κατάσταση εκεί. Υπάρχει πολύς κόσμος. Εμείς έχουμε υποδομές σε ένα κορδόνι καταυλισμών γύρω στα 15-20 χιλιόμετρα παραπίσω. Μιλάω για Χέρσο, για Πολύκαστρο, για Διαβατά και φτιάχνουμε συνεχώς νοτίως της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να τους πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους και φυσικά το να τους πείσουμε δεν γίνεται με δακρυγόνα. Το 50% είναι γυναίκες και παιδιά. Με βίαιο τρόπο δεν γίνεται και δεν θέλουμε και θα είναι απάνθρωπο».
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε πως δεν είναι εύκολο να πειστούν οι πρόσφυγες. «Στο λιμάνι του Πειραιά προσπαθούσαμε χθες επί 5 ώρες να επιβιβάσουμε κόσμο για να τους πάμε σε καταυλισμό στον Άγιο Ανδρέα. Δεν ήθελαν να μπουν στα λεωφορεία γιατί ήθελαν να πάνε στην Ειδομένη. Δεν είναι ενημερωμένοι, υπάρχουν και τα διάφορα κυκλώματα», είπε.
Ο κ. Τόσκας αναγνώρισε ότι «είναι πολλοί αυτοί που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν» την αγωνία των προσφύγων, σημειώνοντας ότι από τον Γενάρη έχουν συλληφθεί 68 διακινητές.
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη εκτίμησε ότι «ελέγχεται σχετικά η κατάσταση με τους διάφορους καταυλισμούς που συνεχώς φτιάχνονται».
Για τις ροές από την Τουρκία ο κ. Τόσκας είπε ότι συνεχίζονται, ενώ εκτιμά πως «προφανώς η Τουρκία προσπαθεί να διαπραγματευτεί μέχρι τη σύνοδο κορυφής», και δήλωσε ότι δεν έχουν δημιουργηθεί νέοι διάδρομοι ούτε μέσω Αλβανίας ούτε μέσω Ιταλίας. «Απλά η Αλβανία μπήκε και αυτή στη νοοτροπία των χωρών εκείνων που μαζί με την Αυστρία πρωτοστατούν να φτιάξουν μια διαφορετική Ευρώπη που δεν σέβεται και δεν υπολογίζει», πρόσθεσε.
Τέλος, για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ ο κ. Τόσκας δήλωσε πως έχει αρχίσει αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της. «Θα δούμε μόλις ολοκληρωθεί η εφαρμογή τι αποτελέσματα θα έχει», είπε.
Αυξήθηκε ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών στο Β. Αιγαίο
Αυξήθηκε ο αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Συνολικά, σήμερα στις 9 το πρωί, στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο, βρίσκονταν 7.614, έναντι 7.583 χθες, πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά μετανάστες και πρόσφυγες. Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρό στα νησιά βγήκαν 821 άτομα στη συντριπτική τους πλειονότητα στη Λέσβο.
Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο, αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα Παρασκευή στις 9 το πρωί ξεπέρασε τον αριθμό όριο των 5.000 ανθρώπων. Συγκεκριμένα, ανερχόταν στους 5.019. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε μόλις στους 766.
Στη Χίο, χθες και έως τις 9 σήμερα το πρωί, δεν πιστοποιήθηκε κανένας πρόσφυγας. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2.081 άτομα.
Τέλος στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 55 νεοεισερχόμενοι, ενώ στο νησί βρίσκονται 514 άτομα.
700 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από το λιμάνι του Πειραιά σε Λάρισα, Τρίκαλα και Άγιο Ανδρέα
Επτακόσιοι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά σε Τρίκαλα, Λάρισα και ''Αγιο Ανδρέα Αττικής, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, στην επιχείρηση μεταφοράς συντονίστηκαν με επιτυχία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ με μέριμνα της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας συμπληρώθηκαν όλες οι ανάγκες των δομών σε απαραίτητα είδη (υπνόσακοι, τρόφιμα κ.λπ.).
Παράλληλα, εντοπίστηκαν και προωθήθηκαν σε δομές φιλοξενίας, ομάδες προσφύγων, οι οποίοι βρίσκονταν εγκαταλειμμένοι - αρκετοί από παράνομους διακινητές - σε διάφορα σημεία (βενζινάδικα κ.λπ.) κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου.
Πρόεδρος ΠΓΔΜ: Η Ελλάδα βάζει σφραγίδα σε πρόσφυγες με ψεύτικα στοιχεία
O πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα BILD καταφέρθηκε κατά πάντων. Εναντίον της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η "Μακεδονία" αφήνεται στο έλεος του Θεού. Στην προσφυγική κρίση πληρώνουμε τα λάθη της ΕΕ, ήδη έπρεπε να ξοδέψουμε 25 εκατομμύρια ευρώ των φορολογουμένων, κηρύξαμε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Και τι πήραμε από την Ευρώπη; Τίποτα, ούτε ένα λεπτό! Αντ΄αυτού πρέπει τώρα να προστατέψουμε ως μη κράτος μέλος της ΕΕ μια ευρωπαϊκή χώρα, δηλαδή την Ελλάδα», λέει ο Γκιόργκι Ιβάνοφ.
«Εμείς δεν είμαστε τίποτα, ούτε μέλος της ΕΕ ούτε της Σένγκεν, ούτε του ΝΑΤΟ. Κανείς δεν μας θέλει. Και μολαταύτα προστατεύουμε την Ευρώπη μπροστά από μια ευρωπαϊκή χώρα, η οποία ελέγχει πλημμελώς τους πρόσφυγες ή μάλλον απλώς τους έχει αφήσει να φύγουν. Το θέμα της ασφάλειας στην προσφυγική κρίση ξεχάστηκε εντελώς. Αν είχαμε βασιστεί στις Βρυξέλλες και δεν είχαμε αντιδράσει οι ίδιοι, θα είχαμε κατακλυστεί από τζιχαντιστές».
«Κοιτάξτε τα διαβατήρια και τα ταξιδιωτικά έγγραφα, όλα είναι πλαστογραφημένα ή κλεμμένα, 9000 έχουν κατασχεθεί. Ορισμένοι υποτιθέμενοι πρόσφυγες ταξιδεύουν με πλαστές ταυτότητες σε όλη την Ευρώπη και η Ελλάδα τους δίνει απλώς την σφραγίδα για να συνεχίσουν το ταξίδι. Πρέπει να υποθέσουμε βάσιμα, ότι πολλοί , οι οποίοι ήταν καθοδόν με αυτά τα έγγραφα, ήθελαν να εισέλθουν ως εξτρεμιστές μαχητές στον προσφυγικό διάδρομο», ισχυρίζεται ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.
«Υπάρχει στην προσφυγική κρίση μια ανθρωπιστική πλευρά και μια πλευρά ασφάλειας. Στο θέμα του ανθρωπισμού η Γερμανία ενήργησε πολύ καλά, αλλά στο θέμα της ασφάλειας απέτυχε. Δίνω μόνο ένα παράδειγμα: Θέλαμε να ανταλλάξουμε πληροφορίες για τους φερόμενους ως τζιχαντιστές. Αλλά κανείς δεν ήθελε τα δεδομένα. Μας είπαν: Δεν μπορούμε να συνεργασθούμε μαζί σας, είσθε τρίτη χώρα, δεν επιτρέπεται να ανταλλάξουμε δεδομένα», λέει ο Γκ. Ιβάνοφ.
«Είμασταν πάντα θύμα των θεσμών της ΕΕ. Επί 25 χρόνια μας λένε ψέμματα και μας χρησιμοποιούν. Επτά φορές επρόκειτο να είμαστε υποψήφιοι προς ένταξη στην ΕΕ, αλλά πάντα υπήρχε ένα μπλοκάρισμα, το οποίο προκαλούσε η Ελλάδα. Κανένας δεν τα πάει καλά με τους Ελληνες, αλλά εμείς πρέπει μόνοι να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας σε αυτήν την διαμάχη με αυτή τη χώρα», υποστηρίζει ο Γκ. Ιβάνοφ.
«Δεν είμαστε τέρατα τα οποία πυροβολούν κατά προσφύγων πολέμου! Θα πρέπει καταρχάς να δούμε προς την ελληνική πλευρά . Εκεί βρίσκονται αστυνομικοί, οι οποίοι θα έπρεπε να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. Αλλά προφανώς δεν το μπορούν».
«Αυτοί παίρνουν τώρα ξανά 700 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ, αυτοί παίρνουν τα πάντα, ό,τι θελήσουν. Το πρόβλημα είναι μόνο ότι δεν κάνουν τίποτα με αυτά! Γιατί δεν υπάρχουν καθόλου καταυλισμοί, καθόλου hotspots; Εχω καταλάβει ότι για την Ευρώπη είμαστε αδιάφοροι , αλλά δεν θα επιτρέψω να θεωρηθούμε υπεύθυνοι τώρα ακόμα και για τα λάθη των άλλων! Η ΕΕ δεν πρέπει να κατηγορεί πλέον την "Μακεδονία"», ισχυρίζεται ο Ιβάνοφ.
«Παρά τις αμέτρητες θετικές εκθέσεις δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη με ευρωπαϊκή προοπτική. Είμαστε κατά μία έννοια εγκλωβισμένοι επί 25 χρόνια σε ένα ασανσέρ».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
- H Ιταλία στέλνει αστυνομικούς στα σύνορα με Αλβανία
- Απροθυμία των δήμων Δυτικής Μακεδονίας για τα κέντρα φιλοξενίας