Η βρετανική κυβέρνηση αποδέχθηκε αίτημα που είχε καταθέσει το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα για δημοσιοποίηση του σχεδίου της για το Brexit πριν από την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, ζητώντας όμως παράλληλα να εγκρίνουν οι βουλευτές την έναρξη της διαδικασίας εξόδου πριν από το τέλος Μαρτίου.
Το αίτημα της αντιπολίτευσης επρόκειτο να συζητηθεί την Τετάρτη στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η κυβέρνηση πιστεύεται ότι το έκανε δεκτό ώστε να αποφύγει τη διαφαινόμενη ανταρσία έως και 20 Συντηρητικών βουλευτών που θα ψήφιζαν μαζί με την αντιπολίτευση.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, στο τροποποιημένο από την κυβέρνηση κείμενο του αρχικού αιτήματος που θα τεθεί τελικά προς συζήτηση την Τετάρτη, οι βουλευτές καλούνται να εξουσιοδοτήσουν την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 πριν από το τέλος Μαρτίου του ερχόμενου έτους. Υπενθυμίζεται ότι αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κα Μέι.
Η συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τετάρτη, επομένως, άπτεται πλέον και του θέματος της κοινοβουλευτικής συγκατάθεσης πριν από την επίσημη έναρξη της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ - αυτό ακριβώς είναι το θέμα που απασχολεί από τη Δευτέρα το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.
Κυβερνητικές και συνταγματικές πηγές διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι υπερψήφιση του τροποποιημένου αιτήματος στη Βουλή των Κοινοτήτων δε θα ισοδυναμεί με οριστική εξουσιοδότηση ενεργοποίησης του Άρθρου 50, καθώς αυτού του είδους οι κοινοβουλευτικές συζητήσεις και ψηφοφορίες δεν είναι δεσμευτικές για την κυβέρνηση.
Κατά τη δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στο Ανώτατο Δικαστήριο ο βασικός δικηγόρος της κυβέρνησης Τζέιμς Ίντι προειδοποίησε τους 11 δικαστές ότι απορρίπτοντας την αρμοδιότητα της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει μονομερώς το Άρθρο 50 θα παραχωρούσαν στο κοινοβούλιο έναν καινοφανή έλεγχο επί του καθορισμού της εξωτερικής πολιτικής. Έκανε ενδεικτικά λόγο για «συνταγματική παγίδα».
Αντίθετα, ο λόρδο Πάννικ, δικηγόρος της πλευράς των πολιτών που έφεραν την υπόθεση στη δικαιοσύνη, υποστήριξε ότι ενδεχόμενη παράκαμψη του κοινοβουλίου ως προς την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 θα σήμαινε αμφισβήτηση της συνταγματικής ισχύος του νόμου του 1972 με τον οποίο το κοινοβούλιο επικύρωσε την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ.
Όπως συμπλήρωσε, ο νόμος εκείνος κατοχύρωνε παράλληλα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών όπως απορρέουν από τη συμμετοχή στην ΕΕ και αυτά τα δικαιώματα μπορούν να αρθούν μόνο από το κοινοβούλιο.
Πηγή: skai.gr