Η καθαρή μετανάστευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη Βρετανία αυξήθηκε σχεδόν κατά 9% το έτος που έληξε τον Σεπτέμβριο του 2015, δείχνουν επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ασκώντας πίεση στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ενόψει της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο καθαρός αριθμός των μεταναστών από χώρες της ΕΕ που ήρθαν στη Βρετανία αυτή την περίοδο, εκτός από τους Βρετανούς που επέστρεψαν, ήταν 172.000, 14.000 περισσότεροι απ'' ό,τι ένα χρόνο πριν.
Ο καθαρός αριθμός των μεταναστών από χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ αυξήθηκε επίσης ελαφρά, φθάνοντας τις 191.000 από 188.000 ένα χρόνο νωρίτερα.
Τα στοιχεία δείχνουν πως η συνολική καθαρή μετανάστευση προς τη Βρετανία αυξήθηκε κατά 31.000 φθάνοντας τις 323.000 το έτος που έληξε τον Σεπτέμβριο του 2015. Αυτό οφειλόταν στη μείωση του αριθμού των Βρετανών που μεταναστεύουν, ενώ η μετανάστευση προς τη χώρα παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σταθερή, ανέφερε το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS).
Το ONS ανέφερε πως υπήρξε μια "στατιστικά σημαντική" αύξηση στον αριθμό των ρουμάνων και βούλγαρων πολιτών που έρχονται στη Βρετανία, κατά 15.000, φθάνοντας τις 55.000, με το 87% από αυτούς να έρχονται στη χώρα για δουλειά.
Οι πολίτες αυτών των δύο χωρών αντιπροσωπεύουν τώρα το 21% της μετανάστευσης από την ΕΕ προς τη Βρετανία, ανέφερε το ONS.
To ONS ανέφερε πως από τους 165.000 πολίτες της ΕΕ που ήρθαν στη Βρετανία για λόγους που σχετίζονται με τη δουλειά, το 58% είχαν δουλειά και οι υπόλοιποι ήρθαν ψάχνοντας για δουλειά.
Είχαν καταχωρηθεί επίσης περισσότερες από 38.000 αιτήσεις ασύλου, μια αύξηση 20% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, με τον μεγαλύτερο αριθμό των αιτούντων να προέρχεται από την Ερυθραία, το Ιράν, το Πακιστάν, το Σουδάν και τη Συρία.
Ο Κάμερον έχει διαπραγματευθεί μια συμφωνία για να περικόψει ορισμένα από τα κοινωνικά επιδόματα που χορηγούνται σε μετανάστες από την ΕΕ, κάτι που, όπως υποστηρίζει, αποκρίνεται στις ανησυχίες της κοινής γνώμης για το ύψος της μετανάστευσης, επικριτές όμως λένε ότι δεν θα κάνει τίποτα για να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που έρχονται στη Βρετανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ