Βασιλικές άμαξες όχι βγαλμένες από τα παραμύθια, αλλά μισό βήμα πριν από την καταστροφή. Οι ειδικοί υπολόγιζαν πως στο πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι υπήρχαν 12 τέτοιες βασιλικές άμαξες, αλλά τόσα χρόνια δεν είχε εντοπισθεί ούτε μία. Τις τελευταίες ημέρες τα συνεργεία από τη Διεύθυνση Συντήρησης του υπουργείου Πολιτισμού εντόπισαν τουλάχιστον τέσσερις βασιλικές άμαξες σε κατάσταση που δεν φαίνεται τόσο τραγική όσο όλοι φοβούνταν. Επειδή όμως έχουν από πάνω τους πολλά αντικείμενα, είναι αδύνατη η μέχρι στιγμής προσέγγιση για να διαπιστωθεί επακριβώς ο βαθμός διατήρησής τους.
«Με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη συγκίνηση ανακοινώνουμε σε όλα τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου καθώς και σε όλους τους φίλους του Τατοΐου οτι εντοπίστηκαν από την διεύθυνση συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού οι βασιλικές άμαξες» έγραψε στη σελίδα των Φίλων Τατοΐου στο facebook ο Βασίλειος Κουτσαβλής. «Μέχρι σήμερα ουδείς ήταν σίγουρος για το που βρίσκονται και σε ποιά κατάσταση. Είναι τουλάχιστον 4 μεταξύ των οποίων και η κλειστή άμαξα, η πιο σημαντική της βασιλικής συλλογής με την οποία έγινε ο γάμος της Βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας. Στο αμέσως προσεχές διάστημα το Υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσει με τα πρώτα σωστικά μέτρα ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες μας βρίσκονται, ευτυχώς ακόμα, σε καλή κατάσταση. Η χαρά και η συγκίνηση όλων μας είναι πολύ μεγάλη μιας και πλέον μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε στο Τατόι ένα λαμπρό Μουσείο Βασιλικών Αμαξών και Αυτοκινήτων όπως στα περισσότερα αντίστοιχα μουσειακά πολιτιστικά σύνολα σε όλη την Ευρώπη!»
Εν αναμονή των εξελίξεων, ας θυμηθούμε εν συντομία τον γάμο της Σοφίας με τον Χουάν Κάρλος, με τον οποίο βασίλεψε στην Ισπανία, έναν γάμο που έγινε τον Μάιο του 62 με χλιδή που θεωρήθηκε έως και προκλητική καθώς η Ελλάδα μόλις άρχιζε να στέκεται στα πόδια της από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο ο οποίος ακολούθησε την κατοχή. «Η συμβολή του Ελληνικού λαού εις την αποκατάστασιν της βασιλόπαιδος Σοφίας, πρωτίστως προβάλλεται ως η ηθική και έμπρακτος συμμετοχή του εις το ευτυχές γεγονός». Στον νόμο που αναφέρονται τα ανωτέρω, και ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή καθοριζόταν το ποσόν της προίκας που θα έπαιρνε η πριγκίπισσα Σοφία, σε 30.000 χρυσές λίρες, ή 300.000 δολάρια, σημερινό ισόποσο των περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Οι σχέσεις του παλατιού με τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, γίνονται ακόμα πιο παγερές, καθώς εκείνος έρχεται σε δύσκολη θέση λόγω του ποσού, το οποίο θεωρείται υψηλό για τις δυνατότητες της Ελλάδας.
Άλλα τρία (2,9 για την ακρίβεια) στοίχισε ο ίδιος ο γάμος που έγινε και στον καθολικό ναό του Αγίου Διονυσίου και στη Μητρόπολη (ο Χουάν Κάρλος είναι καθολικός). Για τον στολισμό των εκκλησιών απαιτήθηκαν 90 χιλιάδες τριαντάφυλλα και γαρίφαλα και φιλοξενήσαμε τότε 32 βασιλείς και πρίγκιπες, 109 έκπτωτους εστεμμένους και 3.000 Ισπανούς αριστοκράτες.
Μέχρι και στα συνθήματα της εποχής είχε αποτυπωθεί η αντίθεση του κόσμου, με τους φοιτητές να διαδηλώνουν φωνάζοντας «Προίκα στην Παιδεία, όχι στη Σοφία». Όμως τα πλήθη συνέρρευσαν κρατώντας ελληνικά και ισπανικά σημαιάκια για να χαιρετίσουν από τα πεζοδρόμια τους νεόνυμφους και να δουν τη Σοφία να προσέρχεται στην εκκλησία μέσα σε χρυσή άμαξα που έσερναν έξι άσπρα άλογα. Μένει τώρα να διαπιστώσουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται η άμαξα αυτή. Στην πομπή χρησιμοποιήθηκαν επίσης και άλλες άμαξες, που προς στιγμήν η τύχη τους αγνοείται.
Η Σοφία υπήρξε πάντοτε άνθρωπος χαμηλού προφίλ και χαίρει εκτίμησης στην Ισπανία, όπου κυρίως ζει, αν και δεν παραλείπει να επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα.