Αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία ουδείς θα τολμούσε να τα πιστέψει πριν από δέκα ημέρες. Ο κοινός νους, αλλά και η κοινή λογική ήταν βέβαιη πως ο Βλ. Πούτιν θα συνυπολόγιζε τα κόστη μιας τυχοδιωκτικής επίθεσης και θα επεδίωκε μια συμβιβαστική λύση. Σχεδόν όλοι, πλην της CIA, έπεσαν έξω. Βέβαια, έξω έπεσε και ο Πούτιν ως προς το χρονοδιάγραμμα των επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού και κυρίως ως προς το σθένος ενός ανθρώπου. Του Ζελένσκι. Αν εγκατέλειπε την πατρίδα του και το πόστο του, θα κατέρρεε επί τόπου ολόκληρη η Ουκρανία. Παραμένει, μέχρι στιγμής, παλικάρι στη θέση του.
Υποθέτω πως ο Πούτιν και οι συνεργάτες του συνυπολόγισαν και τα σκληρά αντίποινα της Δύσης. Εκεί που πιθανώς να έπεσαν έξω είναι οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων πολιτών, οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Ένας δικτάτορας αγνοεί πόσο υπολογίσιμη δύναμη είναι στα δημοκρατικά πολιτεύματα η κοινή γνώμη. Διαμορφώνει πολιτικό κλίμα και το πολιτικό κλίμα διαμορφώνει πολιτικές. Είναι αμφίβολο αν οι ηγεσίες της Δύσης θα λάμβαναν τόσο σκληρά μέτρα κατά της Ρωσίας του Πούτιν και των ολιγαρχών αν δεν διαδήλωναν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων κατά της ρωσικής εισβολής.
Ο Πούτιν θα καταγάγει μια στρατιωτική νίκη στην Ουκρανία που μπορεί να είναι επιχειρησιακά και πύρρειος και προσωρινή. Εκεί που θα υποστεί σαρωτική ήττα είναι στη Δύση. Εκεί θα ξηλωθούν όλα τα δίκτυα που έστησε- με πολύ κόπο και πολύ χρήμα σχεδόν από το 2000- μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Κόμματα, προσωπικότητες της πολιτικής και των τεχνών, διαμορφωτές της κοινής γνώμης, επιχειρηματίες, κληρικοί, που μισθοδοτούνται κανονικά από το ρωσικό καθεστώς, θα αποκαλυφθούν επωνύμως και θα σαρωθούν. Η Δύση δεν θα πρέπει να ανεχθεί να υπάρχουν στο έδαφος της νησίδες πουτινισμού που να πρακτορεύουν συνειδητά τα συμφέροντα του Κρεμλίνου. Φαίνεται πως θα υπάρξει πίεση να ξηλωθούν όλα τα φιλορωσικά δίκτυα που λειτουργούν στη Δύση, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Μάλιστα, αν οι εξελίξεις στην Ουκρανία λάβουν ανεξέλεγκτη τροπή για το ρωσικό στρατό, τότε ο Ψυχρός Πόλεμος του μεταπολεμικού κόσμου θα είναι παιδικό πάρτι μπροστά σε αυτό που θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια.
Θα λέμε Χρουστσόφ και Αϊζενχάουερ και θα κλαίμε.
Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως ζούμε κοσμοϊστορικές στιγμές. Μια περίοδος που ξεκίνησε δειλά-δειλά από τις 9 Νοεμβρίου 1989 τερματίστηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Το τι μας ξημερώνει ουδείς το γνωρίζει. Η ευχή όλων είναι πάντως να ξημερώνει κάθε μέρα στον πλανήτη. Γιατί από ένα λάθος, από έναν κακό υπολογισμό μπορεί να συμβεί το μεγάλο κακό.