Η ανάληψη την Παρασκευή της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Donald Trump, έναν άνθρωπο που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν με την πολιτική και ο χαρακτήρας του κρίνεται απρόβλεπτος, ανοίγει μια περίοδο αβεβαιότητας για την Ευρώπη,προβλέπει το ινστιτούτο Carnegie Europe.
Με έναν δισεκατομμυριούχο πρόεδρο οι ΗΠΑ «θα επικεντρωθούν στα συμφέροντά τους στην Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος», προβλέπει το ινστιτούτο Carnegie Europe. Το «παρωχημένο» ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση που μπορεί να κατακερματιστεί περισσότερο μετά το Brexit: οι τελευταίες δηλώσεις του Trump ενισχύουν το αίσθημα μιας κάποιας αποδοκιμασίας, συνοδευμένης από μια «αδιαφορία» από την πλευρά του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ απέναντι στην Ευρώπη.
«Και όταν η Ουάσινγκτον ασχοληθεί με την Ευρώπη, αυτό θα γίνει ίσως με συγκεκριμένες χώρες ξεχωριστά. Όταν ένας ηγέτης αντιταχθεί στην ημερήσια διάταξη, η κυβέρνηση Trump θα μπορούσε να προσπαθήσει να βάλει τους Ευρωπαίους να τσακωθούν μεταξύ τους», εκτιμούν ο Στέφαν Λένε και η Χέδερ Γκράμπε, ειδικοί του ινστιτούτου.
Από εκεί προκύπτει και η βιασύνη των Ευρωπαίων ηγετών να «ενωθούν» ώστε να έχουν πιο ισχυρή φωνή, πιο σίγουρη στη διεθνή σκηνή, όπως τόνισαν αρκετοί εξ αυτών, με πρώτους τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
«Δεν τρέφουμε αυταπάτες: από την πλευρά κάποιων από τους παραδοσιακούς μας εταίρους, πιστεύω επίσης και στις διαντλαντικές σχέσεις, δεν υπάρχει αιώνια εγγύηση μιας στενής συνεργασίας με εμάς τους Ευρωπαίους», δήλωσε η Μέρκελ στις 12 Ιανουάριου από τις Βρυξέλλες.
«Κατά συνέπεια είμαι πεπεισμένη ότι η Ευρώπη και η ΕΕ θα πρέπει να μάθουν στο μέλλον να αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες στον κόσμο», είχε προσθέσει.
Ένα άξονας είναι αυτός της ενίσχυσης των κοινών μέσων άμυνας, υπογραμμίζουν οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, προτάσσοντας «την ανάγκη για ασφάλεια» των πολιτών μπροστά στην αύξηση της εισροής των προσφύγων και την τρομοκρατία.
Μένει να φανεί αν αυτό θα γίνει μόνο στο ΝΑΤΟ (τα 22 από τα 28 μέλη του οποίου ανήκουν επίσης στην ΕΕ), η πρόταση που προκρίνεται προς το παρόν, ή αν οι Ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν «έναν πυλώνα άμυνας» μέσα στην ΕΕ. Η συζήτηση αυτή εξακολουθεί να διχάζει την Ευρώπη.
Αν οι ΗΠΑ απομακρυνθούν από το ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο Tru,p, «οι χώρες μέλη της ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν μια αύξηση της στρατηγικής του αυτονομίας», υπογραμμίζει ο Φέλιξ Αρτάγκα του ισπανικού ινστιτούτου Real Instituto Elcano.
Πάντως όπως εξήγησε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης: «δεν εργαζόμαστε βάσει των δηλώσεων Trump».
Το Παρίσι και το Βερολίνο πιέζουν άλλωστε από το φθινόπωρο του 2016 τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να υποστηρίξουν την ικανότητα αυτή της αυτονομίας του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη δυνάμεων, για παράδειγμα στην Αφρική.
Από την πλευρά της η Βιβιέν Πετρουσκό ειδική του γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ifri), προσπάθησε να ρίξει τους τόνους αναφορικά με τις δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ.
Το να αμφισβητεί ένας Αμερικανός ηγέτης το επίπεδο των εξόδων των ευρωπαίων εταίρων τους «δεν είναι κάτι ιδιαίτερα καινούργιο», εκτιμά.
Οι ΗΠΑ υπό τον Trump θα θελήσουν πραγματικά να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν διακινδυνεύοντας να ακολουθήσουν αντίθετη πολιτική από αυτή των Ευρωπαίων; Προς το παρόν είναι δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις, σημειώνουν οι ειδικοί στη γεωπολιτική.
Ο στρατηγός εν αποστρατεία Τζέιμς Ματίς, ο μελλοντικός επικεφαλής του Πενταγώνου, θεωρείται ότι κρατά «σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία», εκτιμά ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Trump θα είναι «πιο επιλεκτικός» σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του στη διεθνή σκηνή και ότι «αισθανόμαστε μια αδιαφορία προς την Ευρώπη» από την πλευρά του, «μια όχι ιδιαίτερη επιθυμία να έχει μια ενισχυμένη διαντλαντική σχέση».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ