Δ. Αβραμόπουλος: «Η Ευρώπη δεν είναι φρούριο - Όσοι θέλουν να έρθουν, όμως, πρέπει να ακολουθήσουν τη νόμιμη οδό»

Δ. Αβραμόπουλος: «Η Ευρώπη δεν είναι φρούριο - Όσοι θέλουν να έρθουν, όμως, πρέπει να ακολουθήσουν τη νόμιμη οδό»

«Η Ευρώπη δεν είναι φρούριο, όσοι όμως θέλουν να έλθουν πρέπει να ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες. Δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν πριν από δυόμισι χρόνια, η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Δεν βρισκόμαστε όμως και στο σημείο που θα έπρεπε» επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος, στη χθεσινή δεύτερη Υπουργική Διάσκεψη για τη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου που διεξήχθη στην Τύνιδα.

Μάλιστα, αναφερόμενος στα συμπεράσματα της συνάντησης, ο Ελληνας Επίτροπος υποστήριξε ότι «πρέπει να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε, ακόμα περισσότερο, τη συλλογική αλληλεγγύη και υπευθυνότητα», καθώς, όπως είπε, το φαινόμενο της μετανάστευσης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα από κάθε χώρα.

«Για τον λόγο αυτό  πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι. Αποτελεί, επίσης, ευκαιρία για τις χώρες της Βορείου Αφρικής και τους Ευρωπαίους εταίρους από την άλλη πλευρά της Μεσογείου να ξεκινήσουν να συνεργάζονται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει όλες τις αυτές προσπάθειες, και πρωτίστως, τη διάσωση των ζωών. Είναι βασική μας προτεραιότητα και αποτελεί την πιο σημαντική πτυχή του φαινομένου αυτό» τόνισε, επισημαίνοντας πως πρέπει να δημιουργηθούν νόμιμες οδούς για όσους θέλουν να έλθουν στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στη Λιβύη υποστήριξε ότι είναι πολύ σημαντικό να επανέλθει η σταθερότητα στη χώρα. «Όλες οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του Προέδρου Macron, έχουν ιδιαίτερη σημασία. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουν γόνιμα αποτελέσματα. Όπως γνωρίζετε, παρέχουμε στήριξη προς τη Λιβύη μέσω προγραμμάτων που ήδη εφαρμόζονται  για τη βελτίωση της οργάνωσης της ακτοφυλακής  και της διαχείρισης των συνόρων. Η συνεργασία της Λιβύης με γειτονικές της χώρες στο νότο είναι επίσης καθοριστικής σημασίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο πλευρό της, όπως και όλοι εταίροι στην περιοχή. Πιστεύω ότι, στο τέλος, θα είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά το μεταναστευτικό».  

Χαρακτήρισε σημαντική την ανάγκη καταπολέμησης των δικτύων διακινητών, ενώ συμπλήρωσε πως η ΕΕ έχει «κηρύξει τον πόλεμο» εναντίον όσων εκμεταλλεύονται όλους εκείνους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απόγνωση. 

«Συμπερασματικά, πρέπει να επιστρέψει η σταθερότητα στην περιοχή, και ιδιαίτερα στη Λιβύη, να δημιουργηθούν νόμιμες οδοί για εκείνους που θέλουν να έλθουν στην Ευρώπη, να υπάρξει αποτελεσματική καταπολέμηση των διακινητών και καλύτερη συνεργασία μεταξύ μας. Αυτή η συνεργασία πρέπει να βασισθεί σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όπως υπήρξε και κατά τη διάρκεια της σημερινής  συνάντησής μας» επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τυνησίας κ. Beji Caid Essebsi, με τον οποίο συζήτησαν σχετικά με τη περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-Τυνησίας και της συνεργασίας στην περιοχή.    

Επίσης, τα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Επιτρόπου με τον Υπουργό Εσωτερικών της Τυνησίας κ. Hdi Majdoub. Ο κ. Αβραμόπουλος είχε, επιπλέον, κατ'' ιδίαν συναντήσεις με τους Υπουργούς Εσωτερικών της Λιβύης κ. Aref Saleh Khodja, της Αλγερίας κ. Noureddine Bedoui και της Νιγηρίας κ. Mohamed Bazoum.   

Στην Διάσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Εσθονίας, ως προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ, της Ελβετίας, καθώς και της Αλγερίας, του Τσαντ, της Λιβύης, του Μάλι, του Νίγηρα και της Τυνησίας. 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Φωτογραφία αρχείου SOOC