«Η κατάσταση, πλέον, είναι διαχειρίσιμη. Προσβλέπουμε σε θετική ανταπόκριση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για την εμβάθυνση και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο πλευρών», δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από τη Μάλτα, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με τον Μαλτέζο υπουργό Εσωτερικών, Καρμέλο Αμπέλα, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία παρακολουθεί την κατάσταση με ιδιαίτερη προσοχή, όμως τόνισε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό λειτουργεί και τα αποτελέσματά της είναι θετικά. Μάλιστα, αναφέρθηκε στις αφίξεις, επισημαίνοντας ότι πέρυσι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, κυρίως πρόσφυγες, διέσχιζαν το Αιγαίο σε μία ημέρα, ενώ τώρα έχουν μειωθεί στους 50 με 100.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, όπως το ISIS και οι πολυάριθμες τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ και η πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της παραμένει εύθραυστη. «Δεδομένης της περίπλοκης και ασταθούς κατάστασης στην περιοχή, που εκτείνεται από την Τυνησία έως την Ουκρανία, η Ευρώπη χρειάζεται μία σταθερή και δημοκρατική Τουρκία στο πλευρό της», είπε ο κ. Αβραμόπουλος. Επίσης χαρακτήρισε θετικό μήνυμα το γεγονός ότι η Τουρκία, μέχρι τώρα, έχει εκπληρώσει 65 από τα 72 κριτήρια που έθεσε πέρυσι η ΕΕ, και αυτό αποδεικνύει τη θέληση της χώρας να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη.
Ο επίτροπος συναντήθηκε, στη Βαλέτα, με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ζωρζ Βέλα και με τον υπουργό Εσωτερικών, Καρμέλο Αμπέλα, με τους οποίους συζήτησε για το μεταναστευτικό και τα ζητήματα ασφάλειας. Υπενθυμίζεται, πως η Μάλτα αναλαμβάνει από τον Ιανουάριο του 2017 την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία περίοδο με πολύ σημαντικές προκλήσεις για τη μετανάστευση, τη διαχείριση των συνόρων και την ασφάλεια.
Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της ΕΕ, ο Έλληνας επίτροπος ανέφερε ότι παραμένουν τα ζητήματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η ασφάλεια των πολιτών και η συνοχή της ΕΕ, σημειώνοντας: «Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για ενίσχυση των πολιτικών της στη μετανάστευση, την ασφάλεια, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, αλλά και τη συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους της».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ