«Η κράτηση των ασυνόδευτων παιδιών δεν μπορεί να είναι ποτέ ο στόχος, αλλά μόνο η έσχατη λύση» δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος κατά τη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών της μετανάστευσης, με αφορμή προφορική ερώτηση την οποία συνυπέγραψε ένας μεγάλος αριθμός ευρωβουλευτών, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί Έλληνες ευρωβουλευτές.
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η Επιτροπή θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος του έτους έκθεση για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης 2010-2014 για τα ασυνόδευτα παιδιά.
Τα κράτη-μέλη εξήγησε, θα πρέπει θα διασφαλίζουν τον σεβασμό των δικαιωμάτων και την κάλυψη των αναγκών των παιδιών, σε ότι αφορά στην υποδοχή, στην ψυχο-κοινωνική φροντίδα, στην αποτελεσματική επιτροπεία, στην πληροφόρηση, στη νομική υποστήριξη καθώς και στη μετακίνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας του Δουβλίνου.
Ο κ. Αβραμόπουλος τάχθηκε κατά της αυθαίρετης κράτησης των παιδιών, υπογραμμίζοντας ότι «η κράτηση δεν μπορεί να είναι ποτέ ο στόχος, αλλά μόνο η έσχατη λύση» .
Η ενίσχυση της προστασίας των παιδιών προβλέπεται και στις πρόσφατες νομοθετικές προτάσεις για την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος Ασύλου, εξήγησε ο Επίτροπος.
Σε ότι αφορά στη μετεγκατάσταση των παιδιών και των ευάλωτων ατόμων, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου. Παρ'' όλα αυτά αναγνώρισε ότι «ελάχιστα ασυνόδευτα παιδιά έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και ελάχιστα κράτη-μέλη παρέχουν διαθέσιμες θέσεις γι αυτά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι κανένα παιδί δεν έχει μετεγκατασθεί έως τα τώρα από την Ιταλία, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Κομισιόν.
Με την ευκαιρία της δευτερολογίας του ενώπιον της Ολομέλειας και απαντώντας σε ορισμένα σχόλια των ευρωβουλευτών, ο Επίτροπος εξήγησε :
«Παρέχουμε στην Ελλάδα και την Ιταλία οικονομική και υλικοτεχνική βοήθεια για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των παιδιών καθώς και για τη μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανήλικων προς άλλα κράτη μέλη.
Παρακολουθούμε επίσης την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την υποδοχή, τους όρους και τις συνθήκες που παρέχονται στα ανήλικα παιδιά, καθώς επίσης στις διαδικαστικές εγγυήσεις που προβλέπονται προς όφελός τους.
Οι προτάσεις μας για τη μεταρρύθμιση του ασύλου έχουν ως στόχο τη βελτίωση των συνθηκών και τη διασφάλιση της προστασίας των παιδιών».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ