Δ. Αβραμόπουλος: Προθεσμία έως τις 12 Μαΐου για να καταγραφούν όλοι οι μετανάστες

Δ. Αβραμόπουλος: Προθεσμία έως τις 12 Μαΐου για να καταγραφούν όλοι οι μετανάστες

Η Ευρώπη θα δώσει στην Ελλάδα προθεσμία έως τις 12 Μαίου για να καταγράψει όλους τους μετανάστες μεθοδικά, αλλιώς θα επιβάλλει μεγαλύτερους συνοριακούς ελέγχους, είπε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος σε γερμανική εφημερίδα σήμερα.

"Η Ελλάδα θα έχει (προθεσμία) έως τον Μάιο για να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα", είπε ο Αβραμόπουλος στην εφημερίδα Die Welt.

"Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση στις 12 Μαίου. Εάν δεν δούμε πρόοδο έως τότε, δεν θα διστάσουμε να δημιουργήσουμε κανόνες ώστε να μπορέσουν να επεκταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στην Ευρώπη", είπε.

Ο Αβραμόπουλος είπε στην εφημερίδα ότι ο στόχος ήταν να αρθούν οι συνοριακοί έλεγχοι που είχαν τεθεί ως αποτέλεσμα της μεταναστευτικής κρίσης στο εσωτερικό της ελεύθερης ζώνης Σένγκεν, έως τον Νοέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να παρουσιάσει στα μέσα Μαρτίου προσχέδια νόμου για την μεταρρύθμιση του συγκεκριμένου κανονισμού της συμφωνίας του Δουβλίνου σύμφωνα με τον οποίο οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να εξεταστούν στη χώρα όπου ζητείται αρχικά το άσυλο.

"Εξακολουθούμε να τηρούμε τα σχέδια για μια μόνιμη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Θα συνδέεται με τα σχέδια μεταρρύθμισης του Δουβλίνου. Επιπλέον, θα παρουσιάσουμε σχέδια για το πώς μπορούν να εναρμονιστούν καλύτερα οι κανονισμοί ασύλου στην Ευρώπη", είπε.

Συνολικά 31.842 πρόσφυγες και μετανάστες στην ελληνική επικράτεια

Συνολικά 31.842 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, με βάση την χθεσινή καταγραφή των στοιχείων, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Βίτσας εξήγησε ότι το 90% εξ αυτών είναι πρόσφυγες, 6.857 βρίσκονται στα νησιά, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν και θα έρθουν μέσα στην ημέρα άλλα περίπου 1.100 άτομα.

Για την επερχόμενη κρίσιμη σύνοδο κορυφής ΕΕ - Τουρκίας είπε ότι στο επίκεντρο θα βρεθούν οι διαδικασίες και η ταχύτητα της μετεγκατάστασης, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ελλάδας για απευθείας μετεγκατάσταση από την Τουρκία.

Επισήμανε ακόμη ότι η μετεγκατάσταση δεν θα πρέπει να είναι μόνο οδική, αλλά θα πρέπει να γίνεται με όλους τους δυνατούς, νόμιμους και ασφαλείς τρόπους.

Αναφερόμενος στις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της ΕΕ υπογράμμισε ότι "απαράδεκτο να παίρνεται μια απόφαση στη σύνοδο αρχηγών και μετά να γίνεται μια σύσκεψη των αρχηγών της αστυνομίας πέντε χωρών που να μην δέχονται την απόφαση".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ