Στις εργασίες της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και την αποκατάσταση των μεταφορών βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου, συμμετείχε ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος και επεσήμανε πως η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας παρουσιάζει συγκεκριμένα αποτελέσματα, όμως όπως είπε, η συνεργασία αυτή δεν μπορεί να γίνεται με κάθε κόστος. “Πρέπει να υπάρχει σεβασμός όλων των θεμελιωδών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και πρέπει επίσης όλα τα στοιχεία και οι στόχοι να τηρηθούν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υποχωρεί από τις αρχές της” ξεκαθάρισε ο Έλληνας Επίτροπος ο οποίος υπενθύμισε πως " η σχέση είναι ισότιμη και αμοιβαία επωφελής.” " Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία, αλλά και η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη” τόνισε συμπληρώνοντας πως έχει καταστεί πλέον σαφές ότι οι προκλήσεις στο μεταναστευτικό δεν είναι μόνο εθνικές, ή μόνο Ευρωπαϊκές, αλλά είναι παγκόσμιες.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας η σύσταση της Επιτροπής προβλέπει ότι συγκεκριμένες, ειδικές κατηγορίες μεταναστών που θα εισέλθουν στην χώρα μετά τις 15 Μαρτίου 2017 και θα κατευθυνθούν στη συνέχεια προς την Ευρώπη, μπορούν να επιστραφούν στην Ελλάδα, εφόσον η Ελλάδα είναι σε θέση να παρέχει ικανοποιητικές ατομικές εγγυήσεις για την υποδοχή τους.
Όπως είπε μέχρι τότε απαιτείται περισσότερη και πιο εντατική πρόοδος στην Ελλάδα, όμως φρόντισε να στείλει το μήνυμά του στα Κράτη-μέλη:“Στηρίζουμε την Ελλάδα για την καλύτερη οργάνωση των κέντρων υποδοχής. Και ακριβώς σε αυτό το σημείο χρειάζεται πρόσθετη υποστήριξη από τα Κράτη Μέλη. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ένα ή λίγα Κράτη Μέλη θα επωμισθούν την τεράστια ευθύνη της προσφυγικής κρίσης.
Μια από τις θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες χτίστηκε η ΕΕ είναι η αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να παρέχεται κατά περίπτωση ή a la carte” τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος ο οποίος έθεσε ως στόχο την επιστροφή στη σταθερότητα. “ Οι μετεγκαταστάσεις, το Δουβλίνο, η Σένγκεν, όλα συνδέονται μεταξύ τους. Δεν μπορούμε να έχουμε το ένα χωρίς το άλλο" είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών, ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για διάχυτη παρερμηνεία της σύστασης της Επιτροπής αναφορικά με το Δουβλίνο ξεκαθαρίζοντας πως δεν αρχίζουν οι επιστροφές Δουβλίνου προς την Ελλάδα.
Η σύσταση προτείνει μια σταδιακή και όχι πλήρη αποκατάσταση, και κυρίως ξεκαθαρίζεται δια παντός ότι όσοι μετανάστες βρίσκονται ή θα βρεθούν σε άλλα Κράτη Μέλη έχοντας εισέλθει μέσω Ελλάδας πριν τις 15 Μαρτίου 2017 δεν θα σταλούν πίσω στην Ελλάδα.
Θα αφορά στη πραγματικότητα μόνο σε έναν μικρό αριθμό ατόμων. Και αυτό γιατί οι έλεγχοι στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ έχουν ενισχυθεί, και πλέον δεν πραγματοποιούνται δευτερογενείς μετακινήσεις” τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει ζητήσει την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στην περιοχή, κάτι που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. “Αυτό σημαίνει ότι ήδη τώρα και σίγουρα πολύ πριν από τις 15 Μαρτίου κανένας μετανάστης δεν θα μπορεί, να φεύγει παράτυπα” είπε ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτηρίζοντας τη σύσταση ως “θετική για την Ελλάδα”.
Σύμφωνα με τον Έλληνα Επίτροπο, η σύσταση αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος ασύλου και μάλιστα κάτω από συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης.
“Μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, και βέβαια με τη σημαντική και ουσιαστική βοήθεια της Επιτροπής, των Ευρωπαϊκών Οργανισμών και των Κρατών Μελών, έχει γίνει αναμφισβήτητη πρόοδος. H σύσταση δεν ισχύει άμεσα, αλλά από τη 15η Μαρτίου. Αποκλείονται οι επιστροφές που εκκρεμούν και δεν προβλέπονται άμεσα επιστροφές” τόνισε διευκρινίζοντας πως ακόμα και μετά τις 15 Μαρτίου θα αφορά σε συγκεκριμένες κατηγορίες από τους ελάχιστους που θα καταφέρουν να παρακάμψουν τους ελέγχους και υπό προϋποθέσεις και με εγγυήσεις που θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει η Ελλάδα για κάθε ξεχωριστό αίτημα επιστροφής –άρα με τη συνεργασία της Ελλάδας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ