Δ. Αβραμόπουλος: Συνεργασία με το Πεκίνο για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

Δ. Αβραμόπουλος: Συνεργασία με το Πεκίνο για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

Στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Κίνας στους τομείς της κινητικότητας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας, αλλά και ευρύτερα στις σχέσεις μεταξύ των λαών αναφέρθηκε διεξοδικά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV με την ευκαιρία των επαφών που έχει στο Πεκίνο.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συνάντησή του με τον Σύμβουλο του Κράτους και Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας GuoShengkun, μια συνάντηση την οποία χαρακτήρισε φιλική και εγκάρδια στην οποία καλύφθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, με έμφαση στη συμφωνία για τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων.

«Εργαζόμαστε πολύ στενά με την Κίνα, σε όλα τα επίπεδα. Η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ. Η ΕΕ και η Κίνα μπορούν να κάνουν περισσότερα στο μέλλον για την αντιμετώπιση πολλών προκλήσεων, όπως η ασφάλεια και η μετανάστευση» είπε ο κ. Αβραμόπουλος. Όσον αφορά το προσφυγικό και τη μετανάστευση ο Επίτροπος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας για την καταπολέμηση όλων αυτών των εγκληματικών δικτύων υποστηρίζοντας πως υπάρχουν αποδείξεις ότι οι λέμβοι που χρησιμοποιούνται από τους διακινητές κατασκευάζονται στην Κίνα. «Ζητήσαμε την υποστήριξη και την παρέμβαση των κινεζικών αρχών. Έχει μεγάλη σημασία για εμάς και για τη μάχη που δίνουμε κατά των δικτύων διακινητών. Εκμεταλλεύονται ανθρώπους που βρίσκονται σε απόγνωση, κερδίζουν χρήματα από αυτούς και είναι πολύ καλά οργανωμένοι. Πρόσφατα, χάρη στις πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει στην Ευρώπη, καταφέραμε να εντοπίσουμε δίκτυα διακινητών και στόχος μας είναι να κάνουμε πολλά περισσότερα στο μέλλον» είπε.

Ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διευκόλυνση των Κινέζων που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη επισημαίνοντας πως σήμερα υπάρχουν διαδικαστικά εμπόδια. Όπως είπε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που είχε με τον Κινέζο Υπουργό αναφέρθηκε στη δημιουργία περισσοτέρων κέντρων θεωρήσεων σε πόλεις της Κίνας. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πάνω στο ζήτημα αυτό. Επίσης, θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2019, ένα πρόγραμμα ανάλογο με το αμερικανικό ESTA, το οποίο ονομάζεται ETIAS. Έτσι, θα είναι πολύ πιο εύκολο για τους πολίτες της Κίνας να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Αυτό θα τονώσει τον τουρισμό, θα ενισχύσει το εμπόριο, και το σημαντικότερο, θα συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση μεταξύ των δύο λαών» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος και τόνισε: «Υπήρξα ανέκαθεν από τους καλύτερους φίλους της Κίνας. Είχα στενή συνεργασία τόσο με τους Κινέζους ομολόγους μου, ως Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, όσο και με τις δημοτικές αρχές του Πεκίνου, ως Δήμαρχος Αθηναίων. Οι Κινέζοι είναι ένας λαός που επιθυμεί πραγματικά να ανακαλύψει την Ευρώπη. Η πόρτα μας πρέπει να είναι ανοικτή. Αγαπάμε τη χώρα και τον λαό της Κίνας, και θέλουμε όλο και περισσότεροι πολίτες της Κίνας να επισκέπτονται την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, πρέπει και οι Ευρωπαίοι να ανακαλύψουν την Κίνα. Προς το παρόν, ο αριθμός των Κινέζων που επισκέπτονται την Ευρώπη, σε σύγκριση με τον πληθυσμό της Κίνας, είναι πολύ χαμηλός. Εργαζόμαστε πάνω στο ζήτημα αυτό και πολύ σύντομα θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα διευκόλυνσης θεωρήσεων».

Απαντώντας σε ερώτηση για την ασφάλεια στην Ευρώπη ο Επίτροπος υπογράμμισε πως «σήμερα χάρη στην ισχυρή συνεργασία όλων, τη χρήση νέων μεθόδων και νέων συστημάτων, έχουμε ενισχύσει την ασφάλεια για όλους τους πολίτες μας, αλλά και για τους επισκέπτες μας από το εξωτερικό. Η Ευρώπη παραμένει ασφαλής προορισμός. Επειδή αναφερθήκατε στα ζητήματα ασφαλείας, θα ήθελα να τονίσω ότι όταν μιλάμε για τρομοκρατία, μιλάμε, και σε αυτή την περίπτωση, για ένα παγκόσμιο ζήτημα. Συνεπώς, οι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και η Ρωσία, πρέπει να συνεργαστούν με πνεύμα εμπιστοσύνης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η τρομοκρατία δεν απειλεί μόνο την Ευρώπη, απειλεί ολόκληρο τον κόσμο. Επομένως, σήμερα είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι, και πάνω σε αυτό το θέμα συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τις κινεζικές αρχές. Το ίδιο ισχύει και για τη μετανάστευση.»

Πρόκειται για την 15η επίσκεψη του κ Αβραμόπολου στην Κίνα. «Πρώτη φορά ήρθα πριν πολλά χρόνια εδώ, ως δήμαρχος της Αθήνας, μετά ως Υπουργός Τουρισμού, ως Υπουργός Εξωτερικών, και τώρα με την ιδιότητά μου ως Ευρωπαίος Επίτροπος. Είμαι ένας από τους υποστηρικτές της συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ. Και το γεγονός ότι έχω αυτή την εμπειρία στον τουρισμό, με βοηθάει πολύ να καταλάβω πώς αισθάνονται οι Κινέζοι όταν αντιμετωπίζουν τόσα διαδικαστικά εμπόδια για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Όσο περισσότερο επικοινωνούν οι λαοί μεταξύ τους τόσο πιο κοντά έρχονται. Αυτό συμβάλλει όχι μόνο στην ενίσχυση της συνεργασίας, αλλά και στην καλύτερη κατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό. Και αυτή είναι μια από τις κύριες απαντήσεις που πρέπει να δώσουμε στο πρόβλημα της ασφάλειας, που δυστυχώς τώρα μας απειλεί σε παγκόσμια κλίμακα. Έτσι, διευκολύνοντας την ανθρώπινη κινητικότητα ενισχύουμε τη διεθνή συνεργασία και την καλύτερη κατανόηση» είπε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ