Δ. Αμνηστία: Οι κυβερνήσεις να δεσμευτούν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Δ. Αμνηστία: Οι κυβερνήσεις να δεσμευτούν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

«Εάν δεν υπάρξει αποφασιστική διαχείριση της εκτεταμένης περιφρόνησης για το διεθνές δίκαιο που εξαναγκάζει εκατομμύρια ανθρώπους να αφήσουν τα σπίτια τους, οποιεσδήποτε κινήσεις για τη βελτίωση του ανθρωπιστικού συστήματος θα αποτύχουν να αντιμετωπίσουν τις υποβόσκουσες αιτίες της προσφυγικής κρίσης», δηλώνει η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου.

Μεσούσης της χειρότερης προσφυγικής και ανθρωπιστικής κρίσης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν συγκαλεί την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Στόχος της Συνόδου είναι οι ηγέτες του κόσμου να επαναβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις τους για βοήθεια στα εκατομμύρια ανθρώπων που είναι ευάλωτοι σε συγκρούσεις και καταστροφές.

 «Οι μαζικές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκονται πίσω από αυτή την παγκόσμια προσφυγική κρίση. Οι συγκρούσεις μετατρέπονται γρήγορα σε ελεύθερο πεδίο για όλους χωρίς κανόνες και το τίμημα το πληρώνουν οι άμαχοι», επισημαίνει ο Σαλίλ Σέτι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας στην ανακοίνωση. «Σήμερα, αυτουργοί εγκλημάτων πολέμου είναι ελεύθεροι να ρίχνουν βόμβες αδιακρίτως χωρίς να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες, ενώ δεν υπάρχει ένα σύστημα για την κατανομή των ευθυνών ως προς την προστασία των εκατομμυρίων που εκτοπίζονται. Όλα αυτά αποτελούν μια σκοτεινή περίοδο που απαιτεί μια αποφασιστική απάντηση από τους ηγέτες του κόσμου οι οποίοι συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο». Και συμπλήρωσε: «Είναι παράλογο να περιμένει κανείς βελτίωση της ανθρωπιστικής απάντησης σε μια περίοδο όπου επαναλαμβανόμενοι βομβαρδισμοί σε νοσοκομεία και στόχευση άμαχων πολιτών, σε καθημερινό επίπεδο, λαμβάνουν χώρα ανεξέλεγκτα. Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα αποτελεσματικό σύστημα αντιμετώπισης ανθρωπιστικών κρίσεων χωρίς σεβασμό και ενδυνάμωση του διεθνούς δικαίου», συμπληρώνει ο κ. Σέτι. 

Ο κ. Σέτι συμμετέχει στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο αναφορικά με τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προτεινόμενη απάντηση του ΟΗΕ στην παγκόσμια προσφυγική κρίση, που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα εάν οι κυβερνήσεις δεσμευτούν πραγματικά, την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και τη μεταχείριση των προσφύγων.