Δ. Παπαδημούλης: Η Κομισιόν «πετάει το μπαλάκι» για τις καθυστερήσεις στις μετεγκαταστάσεις στα κράτη-μέλη

Δ. Παπαδημούλης: Η Κομισιόν «πετάει το μπαλάκι» για τις καθυστερήσεις στις μετεγκαταστάσεις στα κράτη-μέλη

Τα στοιχεία για την υλοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων δείχνουν μία θετική τάση, αλλά υπολείπονται των στόχων που έχουν τεθεί, επισημαίνει ο αρμόδιος επίτροπός, Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη.

«Η 9η έκθεση σχετικά με τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση επιβεβαιώνει ότι οι μεταγκαταστάσεις από την Ελλάδα έχουν σταθεροποιηθεί στις 1.000 ανά μήνα. Στις 7 Φεβρουαρίου 2017 είχαν επανεγκατασταθεί 11.966 άτομα (8.766 από την Ελλάδα). Ενώ τα εν λόγω αριθμητικά στοιχεία εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μία θετική τάση, υπολείπονται ακόμη των στόχων που τέθηκαν από την Επιτροπή στην 8η έκθεση», αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Αβραμόπουλος.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα σημειώνει πως «οι στόχοι που τέθηκαν για την Ελλάδα έτυχαν ευρύτερης υποστήριξης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», αλλά για να ενισχυθεί η θετική τάση «χρειάζεται επιτάχυνση των προσπαθειών μετεγκατάστασης, ώστε να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις που προβλέπονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου». Όπως προσθέτει, «όλα τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη περιλαμβάνονται στην έκθεση».

Ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) να διασφαλίσει ότι η δύναμη επέμβασης για το άσυλο θα τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν και ότι τα κράτη-μέλη θα διαθέσουν τους απαιτούμενους εμπειρογνώμονες. Επιπλέον, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να παρέχει η EASO την αναγκαία κατάρτιση και να κινητοποιήσει επιπλέον εμπειρογνώμονες ή υπηρεσίες. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει την EASO καθ'' όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας».

Επίσης, υπογραμμίζει ότι «η Επιτροπή εξέδωσε το 2016 τέσσερις συστάσεις σχετικά με την επανέναρξη των μεταφορών δυνάμει του κανονισμού του Δουβλίνου. Η τέταρτη σύσταση που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 απευθύνεται σε όλα τα κράτη-μέλη. Αναφέρει ότι μία σταδιακή επανέναρξη των μεταφορών για ορισμένες κατηγορίες μεταναστών που θα εισέλθουν στην Ευρώπη από την Ελλάδα μετά τις 15 Μαρτίου 2017 θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη δύσκολη κατάσταση, με την οποία εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα όσον αφορά τον μεγάλο αριθμό νέων αιτούντων άσυλο. Εντούτοις, την ευθύνη των αποφάσεων για την επανέναρξη των μεταφορών σε μεμονωμένες περιπτώσεις φέρουν αποκλειστικά τα κράτη-μέλη υπό τον έλεγχο των αρμοδίων δικαστηρίων».

Σχολιάζοντας την απάντηση, το γραφείο του κ. Παπαδημούλη σημειώνει ότι μέσω του κ. Αβραμόπουλου η Κομισιόν «πετάει το μπαλάκι» στα κράτη-μέλη για την ευθύνη που εκείνα φέρουν σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων.

Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε τις δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, η οποία είχε αφήσει ανοιχτό το παράθυρο επιστροφής νέων προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα και υπενθύμισε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ορίζει την μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από τις χώρες υποδοχείς προς την ΕΕ, μέχρι το 2017.

Παράλληλα, επισήμανε τη διαπίστωση του ότι «δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο κ. Αβραμόπουλος τον Ιούλιο του 2016, οι ρυθμοί μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία προς άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς και η αποστολή ανθρώπινου δυναμικού και τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα, παραμένουν απογοητευτικοί».

Τέλος, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σχολιάσει τις ιδέες για επιστροφή νέων προσφύγων προς την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η χώρα σηκώνει, ήδη, το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ