Την ανάγκη να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση η επένδυση στο Ελληνικό, με σεβασμό στο περιβάλλον, τις αρχαιότητες και τη νομιμότητα, επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 98,9».
«Προσυπογράφω πλήρως την ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι απολύτως συμβατή και υποστηρικτική στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός να “ξεκολλήσει” και να προχωρήσει επιτέλους η επένδυση στο Ελληνικό, με σεβασμό στο περιβάλλον, τις αρχαιότητες και τους κανόνες της νομιμότητας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε:
«Έχουμε την εμπειρία για το πώς μπορεί να γίνεται ένα μεγάλο έργο, μια μεγάλη επένδυση, ώστε οι αρχαιότητες όχι μόνο να προστατεύονται, αλλά και να αναδεικνύονται. Παράδειγμα πρώτο, το Μετρό της Αθήνας και δεύτερο, το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Πιστεύω, λοιπόν, ότι -με βάση την κοινή λογική, τη νομιμότητα, την ανάγκη να προστατεύσουμε τις αρχαιότητές μας, αλλά και να “τρέξει” επιτέλους αυτή η επένδυση, που θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και έχει κι έναν εμβληματικό χαρακτήρα, καθώς είναι μια υπόθεση που εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια- η κυβέρνηση με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βρει τη λύση».
Εξέφρασε την εκτίμηση, ότι σύμφωνα με όσα ακούει από τους αρμόδιους, η λύση αυτή μπορεί να βρεθεί ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα και σημείωσε: «Το Ελληνικό έκλεισε το 2001 ως αεροδρόμιο και επί 15 χρόνια δε γινόταν τίποτα. Αυτή η κυβέρνηση πήρε έναν διαγωνισμό, ο οποίος είχε προχωρήσει αρκετά, βελτίωσε σημαντικά κάποιους όρους υπέρ του περιβάλλοντος, της νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος και θέλει να προχωρήσει η επένδυση. Στα θέματα αυτά νομίζω ότι, μέσα από τον διάλογο, έχουν πλησιάσει πάρα πολύ οι απόψεις μεταξύ του Δημοσίου και του επενδυτή.
Ο ρόλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με βάση τον νόμο, είναι γνωμοδοτικός, πράγμα που δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν έχει καμία σημασία η διαδικασία που συντελείται εκεί. Όπως είναι σωστό να λέμε ότι δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλα 5 χρόνια στο όνομα ενστάσεων αρχαιολογικού ή δασικού χαρακτήρα η επένδυση στο Ελληνικό, το οποίο και προσυπογράφω καθώς πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, άλλο τόσο είναι σωστό σε μια χώρα με τόσες αρχαιότητες να προωθηθεί και να εφαρμοστεί έτσι αυτό το μνημόνιο συνεργασίας της Ελλάδας με τον επενδυτή, για το πώς θα αντιμετωπίζεται το σενάριο της εύρεσης αρχαιοτήτων, ώστε αυτό να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Αναφερόμενος στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, είπε πως το σήμα που έδωσε ο κ. Στουρνάρας είναι ότι η οικονομία ανακάμπτει κι ότι είναι απολύτως εφικτό να τελειώνουμε με τα μνημόνια τον Αύγουστο του '18.
Τόνισε ότι ο κ. Στουρνάρας ήταν, επίσης, καθησυχαστικός για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και επισήμανε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 είχαμε μια σημαντική αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες.
Ο κ. Παπαδημούλης εξέφρασε τη διαφωνία του με την επιλογή του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου και παρατήρησε: «Εάν κάποιος βλέπει αρνητικά πράγματα και θέλει να γίνουν αλλαγές στο κόμμα με το οποίο εξελέγη, προσπαθεί με τη συμμετοχή του να το κάνει πιο μαζικό, πιο δημοκρατικό και να διορθώσει λάθη. Με τις αποχωρήσεις, τα λάθη και τα αρνητικά δεν διορθώνονται, αντιθέτως αυξάνονται οι αρχηγοί και οι αρχηγίσκοι».
Είπε επίσης, ότι η απήχηση της κίνησης του κ. Χρυσόγονου δεν θα είναι μεγάλη, για δύο λόγους: «Ο πρώτος είναι γιατί η συνείδηση των πολιτών που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ευρύτερα, νομίζω, της κοινής γνώμης, είχε περίπου προεξοφληθεί, με το χρονικό μιας περίπου προαναγγελθείσας αποχώρησης.
Ο δεύτερος λόγος είναι, γιατί η απήχηση αυτής της τάσης είναι εξαιρετικά μικρή. Εκτός από τον συνάδελφό μου Κ. Χρυσόγονο, δε γνωρίζω κανένα από τα άλλα, γνωστά στην κοινωνία, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο και να υιοθετούν την ίδια τάση».
Σχετικά με την τύχη της έδρας του κ. Χρυσόγονου στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε: «Εάν εκλεγόμουν από τους πολίτες σε ένα πόστο, με τη σημαία ενός κόμματος και με βάση ένα πρόγραμμα και μετά βρισκόμουν σε αντίθεση με τη συλλογικότητα μέσω της οποίας εκλέχτηκα, αν αποφάσιζα να αποχωρήσω από το κόμμα θα εγκατέλειπα και την έδρα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ