Δ. Παπαδημούλης: Οι ακροδεξιές δυνάμεις ενισχύονται από την έλλειψη πολιτικής θέλησης της ΕΕ στο προσφυγικό

Δ. Παπαδημούλης: Οι ακροδεξιές δυνάμεις ενισχύονται από την έλλειψη πολιτικής θέλησης της ΕΕ στο προσφυγικό

«Η έλλειψη πολιτικής θέλησης της ΕΕ στο προσφυγικό αφήνει ελεύθερο χώρο στις ακροδεξιές και ξενοφοβικές δυνάμεις» επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο Radio France International (RFI), για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων στην ΕΕ.

Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι οι εταίροι και οι δανειστές πρέπει να λάβουν υπόψη πως εν μέσω της προσφυγικής κρίσης «η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να σταματήσει σταδιακά την ύφεση και να σταθεροποιήσει την οικονομία» και «να προχωρήσουν στην εφαρμογή και των δικών τους δεσμεύσεων τόσο ως προς το προσφυγικό, όσο και ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

«Εάν δούμε τα στοιχεία, θα παρατηρήσουμε μια εντυπωσιακή μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου» τόνισε ο κ. Παπαδημοπούλης και προσέθεσε: «ωστόσο η συμφωνία έχει πολλά προβληματικά στοιχεία, τα οποία διογκώνονται λόγω της αδυναμίας εφαρμογής της συμφωνίας μετεγκατάστασης προσφύγων εντός της ΕΕ και της έλλειψης αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Ιταλία».

Επισήμανε ότι «έχει εφαρμοστεί μόνο το 5% του συνολικού αριθμού μετεγκατάστασης, με την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία να μην έχει τη θέληση να την εφαρμόσει» και σχολίασε ότι «είναι απαράδεκτο χώρες, όπως η Ουγγαρία, να ζητούν ευρωπαϊκές ενισχύσεις για τους αγρότες τους και τις υποδομές τους, αλλά να μην αναλαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί στο ζήτημα της μετεγκατάστασης».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι «η έλλειψη πολιτικής θέλησης της ΕΕ αφήνει ελεύθερο χώρο στις ακροδεξιές και ξενοφοβικές δυνάμεις, που δεν θέλουν την εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης». «Εντούτοις» συμπλήρωσε «οι ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες οφείλουν να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο παράλληλες κρίσεις, την προσφυγική και την οικονομική».

«Εν μέσω της προσφυγικής κρίσης, από τον Ιούλιο του 2015, τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας άρχισαν να κινούνται σε θετική κατεύθυνση, καλύτερα από τους προβλεπόμενους στόχους. Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να σταματήσει σταδιακά την ύφεση και να σταθεροποιήσει την οικονομία» επσήμανε ο κ. Παπαδημούλης και σημείωσε: «Αυτό ακριβώς πρέπει να λάβουν υπόψη οι εταίροι και δανειστές, να προχωρήσουν στην εφαρμογή και των δικών τους δεσμεύσεων τόσο ως προς το προσφυγικό, όσο και ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: SOOC