Δ. Τσιόδρας: Την Παρασκευή θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο Στ. Θεοδωράκης

Δ. Τσιόδρας: Την Παρασκευή θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο Στ. Θεοδωράκης

Πλην δραματικού απροόπτου, ο Σταύρος Θεοδωράκης θα ανακοινώσει την Παρασκευή την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.

Ανέφερε επίσης ότι αν και ο νέος φορέας θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών, τα κόμματα, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, θα συνεχίσουν να υπάρχουν, γιατί υπάρχουν και νομικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που πρέπει να πληρούνται.

Σχολιάζοντας την... έλλειψη συμπάθειας για τον όρο «Κεντροαριστερά» στο Ποτάμι, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «δεν είναι ζήτημα συμπάθειας, αλλά ταυτότητας. Ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων του χώρου δεν ορίζει τον εαυτό του στην κεντροαριστερά ... υπάρχει μεγάλο κομμάτι που αφορά τον χώρο του κέντρου ... η Κεντροαριστερά είναι μία συνιστώσα, πρέπει να περιλαμβάνεται και το Κέντρο ... και κομμάτια της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς», στο νέο πολιτικό φορέα που συγκροτείται.
 
Σημείωσε ότι οι προηγούμενες προσπάθειες, «απέτυχαν βέβαια, αλλά έφεραν όλο και πιο κοντά το εγχείρημα, δημιούργησαν μία συζήτηση που δεν πήγε χαμένη, αξιοποιήθηκε, έμεινε ζωντανή η ιδέα ... τώρα είμαστε πολύ κοντά στην πραγματοποίησή του».
 
Ο κ. Θεοδωράκης «έχει πάρει τις αποφάσεις του, οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Παρασκευή και, αν δεν υπάρχει κάποια δραματική ανατροπή, θα είναι υποψήφιος», αποκάλυψε ο κ. Τσιόδρας.
 
Απάντησε επίσης στην αιτίαση κάποιων ότι ο κ. Θεοδωράκης δεν είχε δώσει το «παρών» σε προηγούμενα καλέσματα, λέγοντας ότι «πέρυσι είχε δημιουργηθεί επιτροπή διαλόγου, στην οποία συμμετείχαν οι δυνάμεις που συζητούν τώρα. Είχαμε καταλήξει στο πλαίσιο διεξαγωγής των εκλογών ... δεν ευοδώθηκε αυτή η προσπάθεια. Στη συνέχεια, έγινε μία έκκληση "ελάτε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη" και είχαμε πει ότι δεν μας ενδιαφέρει να γίνουμε τμήμα της ΔΗΣΥ, θέλουμε νέο ενιαίο φορέα και είχαμε κάνει πρόταση και τον Ιανουάριο, γι'' αυτό συζητάμε ... Ο ηγέτης που θα εκλεγεί δεν είναι ο ηγέτης της ΔΗΣΥ, είναι ο ηγέτης ενός νέου φορέα», όπως υποστήριξε.
 
Αναφορικά με την τοποθέτηση της κ. Γεννηματά ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι η «ατμομηχανή» της νέας παράταξης, ο κ. Τσιόδρας σχολίασε ότι «προφανώς ο καθένας διεκδικεί σε αυτή τη διαδικασία ένα πρωταγωνιστικό ρόλο ... εμείς λέμε ότι χωρίς το Ποτάμι και την φρέσκια πνοή και δυναμική που φέρνει, δεν μπορεί να υπάρξει αναγέννηση του χώρου». 
 
Επίσης, σε σχέση με τα υφιστάμενα κόμματα, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι «ο κόσμος έχει ψηφίσει σε αυτές τις εκλογές τη ΔΗΣΥ και το Ποτάμι, δεν μπορείς να του πεις "αποφασίσαμε εμείς ότι δεν υπάρχει αυτό το οποίο ψήφισες, καταργείται και θα γίνει κάτι άλλο". Θα γίνει νέος φορέας που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών, όμως τα κόμματα, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, θα συνεχίσουν να υπάρχουν, γιατί υπάρχουν και νομικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που πρέπει να πληρούνται. Οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν μέσα από τους συνδυασμούς που θα καταρτιστούν, τους υποψηφίους για ένα άλλο κόμμα, θα ψηφίσουν αυτό το κόμμα και αυτό το κόμμα στη συνέχεια θα εκπροσωπεί τους πολίτες αυτού του χώρου».
 
«Τις αποφάσεις και τη γραμμή δεν την χαράσσει το κάθε επιμέρους κόμμα, την χαράσσει ένα ενιαίο όργανο που θα δημιουργηθεί ... Κεντρική Επιτροπή, Πολιτικό Συμβούλιο, δεν ξέρω πώς θα ονομάζεται, αλλά θα υπάρχει ένα κεντρικό όργανο του νέου φορέα ... το οποίο θα εκφράζει τη γραμμή του. Από κει και πέρα τα δύο κόμματα, ως συνιστώσες αν θέλουμε να το πούμε έτσι, θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέχρι τις εκλογές τουλάχιστον. Το να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μία απόφαση που μπορώ να την πάρω εγώ, θέλει διαδικασίες», συνέχισε ο κ. Τσιόδρας.
 
Καταλήγοντας, είπε ότι «αυτό το οποίο προέχει είναι να αγκαλιάσει ο κόσμος το εγχείρημα, να υπάρχει ευρύτατη συμμετοχή, να υπάρχει κόσμος που δεν είναι ενταγμένος στα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα ... ώστε το καινούργιο να μην είναι απλώς το άθροισμα των ανθρώπων που βρίσκονται στο χώρο, αλλά να μπουν νέες δυνάμεις, φρέσκος αέρας και μέσα από εκεί να εκλεγούν νέα όργανα, να εκπροσωπούνται με νέα στελέχη, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να δώσει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών».