Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διωχθούν τελικά για κατασκοπεία οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται σε φυλακές της Τουρκίας. «Δεν μπορώ να προεξοφλήσω τη στάση της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο τούρκος αντιπρόεδρος είπε τη Δευτέρα ότι κρατούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, επομένως δεν έχει προκύψει η κατηγορία της κατασκοπείας.
«Αν προκύψει τέτοια κατηγορία θα πρόκειται για μια ακραία, προκλητική και άκρως πολιτικοποιημένη ενέργεια» ξεκαθάρισε.
Θα ήταν μια ακραία εκδοχή, ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει με σεβασμό το διεθνές δίκαιο, και δεν θα κλιμακώσει την κατάσταση μέχρι το μη περαιτέρω.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η ελληνική πλευρά σε αυτή τη φάση πρέπει να σεβαστεί τη δικαστική διαδικασία που εξελίσσεται στην Τουρκία με οποία προβλήματα αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη στη γειτονική χώρα, και ελληνικός στόχος είναι η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν και να μην εξελιχθεί σε διπλωματικό και πολιτικό θρίλερ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι εφόσον χρειαστεί ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει με τον τούρκο πρόεδρο. «Κάνουμε την εκτίμηση ότι δεν θα οδηγηθούμε σε ένα διπλωματικό και πολιτικό θρίλερ που θα κρατήσει επ' αόριστον, είπε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να κρατήσει ως «ενέχυρο» η Άγκυρα τους δυο στρατιωτικούς απάντησε ότι ο καθένας μπορεί να κάνει εκτιμήσεις, με δεδομένη τη στάση της Τουρκιάς που αναβαθμίζει τη συμπεριφορά της και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και με το θέμα των ΑΟΖ στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι η περίπτωση του τουρκογερμανού δημοσιογράφου Deniz Yucel, που έμεινε 1 χρόνο στη φυλακή χωρίς να του απαγγελθεί κατηγορητήριο, είναι ενδεικτική της στάσης της.