Τηλεφωνική επικοινωνία με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν (Wendy R. Sherman) σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και στα Δυτικά Βαλκάνια, είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Όπως επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την πρόσφατη προκλητική ρητορική της Τουρκίας.
During a phone conversation today, I discussed with U.S. @DeputySecState W.Sherman the situation in #Ukraine & #WesternBalkans and briefed her on Turkey's recent provocative statements. pic.twitter.com/rr22u03fec
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 4, 2022
Από την πλευρά της η Σέρμαν σε ανάρτησή της σημείωσε ότι «δεσμευόμαστε να υποστηρίζουμε τους Συμμάχους και τους εταίρους μας στο NATO και να επιλύουμε τις διαφορές με διπλωματία μετά την ολοκλήρωση της τηλεφωνικής συνομιλίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη σημασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας αλλά και του συντονισμού μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων για την αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «τόνισαν τη σημασία της προώθησης της αλληλεγγύης και της σταθερότητας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η υφυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισαν επίσης τη σημασία του συνεχούς συντονισμού μεταξύ των Συμμάχων και των εταίρων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας πρωτοφανών οικονομικών μέτρων για την αποτροπή της Ρωσίας από περαιτέρω στρατιωτική δράση και επιθετικότητα».
Today I spoke with Greek Foreign Minister @NikosDendias about the critical role that Greece plays in promoting security and stability across Europe. We are committed to supporting our @NATO Allies and partners and resolving disputes diplomatically. https://t.co/DedonTuSjq
— Wendy R. Sherman (@DeputySecState) January 4, 2022
Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα το casus belli και να αναγνωρίσει την ανυπαρξία του τουρκολιβυκού μνημονίου τονίζοντας πως η Ελλάδα απειλείται από τη γείτονα χώρα επειδή θέλει να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο και την ίδια στιγμή απαιτεί την αποστρατικοποίηση νησιών όταν έχει παρατάξει απέναντι το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου.
Στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην έξαρση της επιθετικής ρητορικής που παρατηρείται από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης κάνοντας λόγω για «διαστρεβλώσεις της αλήθειας» και «επιτομή του παραλογισμού».
Όπως ανέφερε η επιθετική ρητορική της Τουρκίας «έχει πάρει διαστάσεις που δεν έχουμε ξαναδεί» και τόνισε πως «η τουρκική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια διαρκή διαστρέβλωση της αλήθειας και κάθε έννοιας του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας».
«Απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα εάν εφαρμόσει το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της, όπως ρητά προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», επισήμανε και πρόσθεσε:
«Η Τουρκία έχει αντιπαρατάξει έναντι των νησιών μας τη μεγαλύτερη αποβατική δύναμη και το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στη Μεσόγειο και συγχρόνως απαιτεί από εμάς να αποστρατιωτικοποίησουμε τα νησιά μας. Δηλαδή να παραιτηθούμε από το αναγνωρισμένο δικαίωμα της αυτοάμυνας, όπως αυτό προβλέπεται στον Χάρτη του ΟΗΕ».
Όπως ανέφερε μάλιστα, «η τουρκική κυβέρνηση τα κάνει όλα αυτά κοπτόμενη λεκτικά υπέρ του Διεθνούς Δικαίου».
«Έχω να διατυπώσω μια πολύ απλή πρόταση προς την τουρκική κυβέρνηση: να αποδείξει την πίστη της στο Διεθνές Δίκαιο στην πράξη, δηλαδή να αρχίσει να το εφαρμόζει. Και μια απλή και γρήγορα εφαρμογή του θα ήταν η άμεση ανάκληση του casus belli και η άμεση αναγνώριση της ανυπαρξίας του τουρκολυβικού "μνημονίου"», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.