Περισσότερα από 80 εκατομμύρια περιμένουν να εισρεύσουν στο δημόσιο ταμείο από τους πρώτους σχεδόν 200 καταθέτες της λίστας UBS που έχουν κληθεί, οι οικονομικοί εισαγγελείς που ερευνούν τις υποθέσεις φοροδιαφυγής. Η εκτίμηση αυτή εδράζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεγονός ότι ακολουθούν σκληρή γραμμή με δυο τρόπους:
-Πρώτον δέσμευσαν ήδη τους τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα, αξιόγραφα κλπ των πρώτων 24 καταθετών της πρόσφατης λίστας που εστάλη από το κρατίδιο Ρηνανίας- Βεστφαλίας, γνωστότερη ως «λίστα Borjans».
-Δεύτερον δεν τους καλούν απλώς ως μάρτυρες αλλά ως υπόπτους για την τέλεση κακουργήματος (φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα) τόσο για τη λίστα Borjans όσο και την αποκαλούμενη λίστα χαρτοφυλακίων (περιλαμβάνει καταθέτες που αγόρασαν ομόλογα αλλοδαπού δημοσίου, κυρίως ΗΠΑ και Γερμανίας- και με εντολή τους τα έβγαλαν στο εξωτερικό)
Οι οικονομικοί εισαγγελείς Ιωάννης Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη έστειλαν τις πρώτες κλήσεις σε αυτούς που εμφανίζουν μεγάλες καταθέσεις και μικρές φορολογικές δηλώσεις. Στόχος των εισαγγελέων είναι να πληρώσουν τα οφειλόμενα σε φόρους και πρόστιμα όσοι επιθυμούν να αποφύγουν τις ποινικές εμπλοκές.
Για το λόγο αυτό ταυτόχρονα με την εμφάνισή τους ενώπιον των εισαγγελέων – για ορισμένους από τους ελεγχόμενους- κινείται παράλληλα και η «σκληρή» διαδικασία της δέσμευσης κάθε περιουσιακού τους στοιχείου.
Μόνον στην περίπτωση που πληρώσουν τα οφειλόμενα οι οικονομικοί εισαγγελείς αποφασίζουν πάραυτα την άρση της δέσμευσης, ενώ σε αντίθετη περίπτωση ο ελεγχόμενος, η πρέπει να πείσει ότι τα χρήματά του είναι καθόλα νόμιμα η φέρει τον κίνδυνο να πληρώσει περισσότερα και να βρεθεί αντιμέτωπος και με ποινικές εμπλοκές, πλην της «ασφυκτικής» της δέσμευσης της περιουσίας του και των λογαριασμών.