Την απόσυρση των κατηγοριών εναντίον τριών ισπανών πυροσβεστών που κατηγορούνται για παράνομη διακίνηση ανθρώπων το 2016 στη Λέσβο, ζητά η Διεθνής Αμνηστία.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, καθώς σήμερα ξεκινά η δίκη των τριών Ισπανών πυροσβεστών που κατηγορούνται για παράνομη διακίνηση ανθρώπων κατά τη διεξαγωγή έρευνας και διάσωσης το 2016 στη Λέσβο, η Μαρία Σεράνο, υπεύθυνη εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μετανάστευση, σημείωσε πως «αυτοί οι τρεις πυροσβέστες ήταν στη Λέσβο για να αξιοποιήσουν τις επαγγελματικές και διασωστικές τους δεξιότητες για να σώσουν παιδιά, γυναίκες και άνδρες από τον πνιγμό. Δεν έχουν κάνει τίποτα λάθος και δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα. Αυτές οι κατηγορίες πρέπει να αποσυρθούν», ανέφερε και πρόσθεσε πως «είναι παράλογο να σέρνονται αυτοί οι θαρραλέοι εθελοντές ενώπιον του δικαστηρίου με σουρεαλιστικές κατηγορίες για παράνομη διακίνηση ατόμων καθώς έτσι διακωμωδείται η δικαιοσύνη και αποκαλύπτεται η ηθική σύγχυση εκείνων που προσπαθούν να ποινικοποιήσουν τις πράξεις αλληλεγγύης και να εκφοβίσουν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι προσπάθειες των ΜΚΟ για τη διάσωση ζωών στη θάλασσα πρέπει να επαινούνται και να υπερασπίζονται».
Ιστορικό
Ο Μανουέλ Μπλάνκο, ο Τζούλιο Λατόρε και ο Χοσέ Ενρίκε Ροντρίγκεζ ήταν εθελοντές στην ΜΚΟ Proemaid. Συνελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2016 μετά από την προσπάθειά τους να εντοπίσουν μια βάρκα που βρισκόταν σε κίνδυνο και έπειτα αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση. Κατηγορούνται για απόπειρα «παράνομης διακίνησης» και αν κριθούν ένοχοι μπορεί να καταδικαστούν σε δεκαετή κάθειρξη.
Η Proemaid ξεκίνησε να εργάζεται στη Λέσβο το Δεκέμβριο του 2015 και έχει σώσει εκατοντάδες ζωές προσφύγων έκτοτε. Ωστόσο η οργάνωση δεν στέκεται σε αυτές τις παράλογες κατηγορίες και συνεχίζει να εργάζεται στη Λέσβο, υποστηρίζοντας τις ελληνικές αρχές και παρέχοντας επαγγελματικού επιπέδου διασωστικές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα βοηθώντας κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού στη Λέσβο το 2017.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στις 7 με 9 Μαΐου.
Δύο ακόμη άτομα από τη ΜΚΟ Team Humanity, ο Μοχάμεντ Αμπάσι και ο Σαλάμ Αλντίν, που αντιμετωπίζουν παρόμοιες κατηγορίες, θα δικαστούν μαζί τους.