Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ δήλωσε ότι ο πρώην διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ ήταν “κυριολεκτικά ανεπαρκής” στην άσκηση των διευθυντικών καθηκόντων του, εάν ενεργούσε στηριζόμενος σε κατασκευασμένες πληροφορίες, σχολιάζει το CNN.
Την περασμένη Τετάρτη, η εφημερίδα “The Washington Post” ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι το FBI είχε λάβει αναφορά για ένα έγγραφο που αναφερόταν σε ηλεκτρονικό μήνυμα της πρώην προέδρου της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος Ντέμπι Βάσερμαν Σουλτς, στο οποίο η ίδια φέρεται να έχει γράψει ότι κάποιος από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης την είχε προεκλογικά ενημερώσει ότι η (τότε) υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Λορέτα Λιντς θα οδηγούσε στο αρχείο την έρευνα για την Χίλαρι Κλίντον. Η αναφορά επεσήμανε ότι οι λεπτομέρειες του εγγράφου προέρχονταν από ένα “μη αξιόπιστο ρωσικό έγγραφο.”
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το έγγραφο επηρέασε την απόφαση του Κόμεϊ να δημοσιοποιήσει τις σκέψεις του για την υπόθεση.
Την Παρασκευή, το CNN ανέφερε ότι ο Κόμεϊ αντέδρασε επί τη βάσει του παραπάνω εγγράφου, παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως ήταν πλαστό. Έτσι, το καλοκαίρι του 2016, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της έρευνας που διεξάγονταν σε βάρος της Κλίντον, χωρίς να έχει συμβουλευτεί την Λιντς.
Η Κλίντον βρίσκονταν στο επίκεντρο έρευνας σχετικά με την ιδιωτική διαχείριση του προσωπικού ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου, κατά την περίοδο της θητείας στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών.
Ο Γκράχαμ χαρακτήρισε “συγκλονιστικές” τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι ο Κόμεϊ “θα πρέπει να διωχθεί ποινικά.” “Δεν μπορώ να φανταστώ ένα σενάριο στο οποίο ο διευθυντής του FBI μπορεί να εμπλακεί στην προεκλογική εκστρατεία επί τη βάσει ενός πλαστού ηλεκτρονικού μηνύματος που διέρρευσαν οι Ρώσοι, κι αυτό να μην το έχει γνωστοποιήσει στο Κογκρέσο,” δήλωσε ο Γκράχαμ.
Ο ίδιος τόνισε ότι ο Κόμεϊ κατά την διάρκεια των ακροάσεων του από τις αρμόδιες επιτροπές στην Γερουσία και την Βουλή των Αντιπροσώπων υποστήριξε ότι ήταν γνώστης ηλεκτρονικών μηνυμάτων που είχαν οι Ρώσοι για επαφές μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τα οποία είχαν “εκρηκτικό περιεχόμενο”. “Δεν έκανε ποτέ γνωστή στις αρμόδιες επιτροπές την εκτίμησή του ότι το περιεχόμενο του επίμαχου ηλεκτρονικού μηνύματος ήταν πλαστό,” τόνισε ο Γκράχαμ.
Παράλληλα, ο Γκράχαμ υποστήριξε ότι αν το ηλεκτρονικό μήνυμα που περιγράφεται στο έγγραφο των Ρώσων είναι πλαστό, τότε, οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν περισσότερα μέτρα κατά της Ρωσίας, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο το έγγραφο να είναι αληθινό.
“Αυτό θέλω να το εξετάσω σε βάθος. Θέλω να δω το ηλεκτρονικό μήνυμα,” δήλωσε ο Γκράχαμ, ενώ η Βάσερμαν αρνείται ότι γνωρίζει το πρόσωπο το οποίο φέρεται να την ενημερώνει για τις εξελίξεις στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης γύρω από την υπόθεση της Κλίντον στο επίμαχο ηλεκτρονικό μήνυμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ