ΔΟΜ: Διπλάσιοι οι θάνατοι μεταναστών στη Σαχάρα σε σχέση με τη Μεσόγειο

ΔΟΜ: Διπλάσιοι οι θάνατοι μεταναστών στη Σαχάρα σε σχέση με τη Μεσόγειο

Πολλοί περισσότεροι μετανάστες από κράτη της δυτικής Αφρικής που πασχίζουν να φθάσουν στην Ευρώπη εκτιμάται ότι πεθαίνουν στη Σαχάρα απ'' ό,τι στη Μεσόγειο, και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να αποτραπούν οι προσπάθειές τους ίσως οδηγήσουν στη δημιουργία νέων μεταναστευτικών οδών, επισήμανε την Πέμπτη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος ανήκει στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών.

Μέχρι στιγμής φέτος έχουν καταγραφεί 2.569 θάνατοι μεταναστών στην κεντρική Μεσόγειο, ενώ πάνω από 107.000 μετανάστες, οι περισσότεροι από τη δυτική Αφρική, έχουν φθάσει στην Ιταλία.

«Ένα πράγμα που δεν έχουμε είναι μια, οποιαδήποτε, εκτίμηση για τον αριθμό των θανάτων στην έρημο», σημείωσε ο Ρίτσαρντ Ντάνζιγκερ, επικεφαλής της διεύθυνσης του ΔΟΜ για τη δυτική και την κεντρική Αφρική, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

«Υποθέτουμε, και νομίζω το έχουμε πει στο παρελθόν, ότι (ο αριθμός) πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσιος από εκείνον των ανθρώπων που πεθαίνουν στη Μεσόγειο. Αλλά δεν έχουμε απόδειξη για αυτό, είναι μια υπόθεση απλά. Δεν το ξέρουμε».

Στον Νίγηρα, τμήμα μιας από τις κυριότερες οδούς για τους μετανάστες, οι διακινητές φοβούνται ολοένα και περισσότερο τις αρχές και συχνά εγκαταλείπουν τους ανθρώπους που μεταφέρουν στην έρημο, ανέφερε ο ίδιος.

Υπάρχουν μαρτυρίες για θανάτους στην έρημο από μετανάστες. Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, εξάλλου, κάποιοι διακινητές πιστεύουν πως αν οδηγήσουν με μεγάλη ταχύτητα σε ναρκοπέδια δεν θα κινδυνέψουν.

Ο αριθμός των μεταναστών που πάνε στον Νίγηρα έχει μειωθεί σημαντικά μετά τις ενέργειες της κυβέρνησης, η οποία έκλεισε πολλά «γκέτο» μεταναστών και συνέλαβε διακινητές, σύμφωνα με τον Ντάνζιγκερ.

Ο ΔΟΜ προσπαθεί εξάλλου να διαδώσει το μήνυμα «δεν θέλετε να παγιδευτείτε στη Λιβύη» στους μετανάστες, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Αυτά τα οποία γίνονται στη Λιβύη είναι πολύ πιο τρομακτικά από τον θάνατο για πολλούς», αρκετοί μετανάστες «αφηγήθηκαν ιστορίες φρίκης» αφού έφυγαν από τη χώρα αυτή, εξήγησε.

Πολλοί διακινητές δεν θεωρούν ότι είναι εγκληματίες. Πολλοί είναι οδηγοί που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Αρκετοί έχουν εγκαταλείψει, όμως πιο οργανωμένες συμμορίες κακοποιών που έχουν επαφές με τη Λιβύη συνεχίζουν.

«Αυτή τη στιγμή ψάχνουν εναλλακτικές οδούς, που νομίζω θα είναι εξίσου επικίνδυνες», σημείωσε ο Τζουζέπε Λοπρέτε, επικεφαλής του παραρτήματος του ΔΟΜ στον Νίγηρα.

«Όταν κλείνεις μια τρύπα, ανοίγουν άλλες», συμπλήρωσε ο Ντάνζιγκερ.

Από τον Νίγηρα υπάρχουν δύο βασικές διαδρομές προς τη Λιβύη: μία πιο κοντά στο Τσαντ, που χρησιμοποιείται κυρίως για διακίνηση μεταναστών, και μια δεύτερη κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, που χρησιμοποιούν εξτρεμιστικές οργανώσεις, διακινητές όπλων και ναρκωτικών.

Μια εναλλακτική οδός περνάει από το βόρειο Μαλί, περιοχή όπου μαίνονται συγκρούσεις. Δεν έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση των ροών των μεταναστών εκεί, συνέχισε ο ίδιος.

Η οδός που θεωρείται η ασφαλέστερη είναι κατά μήκος των δυτικών ακτών της Αφρικής, μέσω Σενεγάλης, Μαυριτανίας και Μαρόκου προς τα στενά του Γιβραλτάρ, και οι ροές έχουν αυξηθεί μέσω αυτής, σύμφωνα με τον Ντάνζιγκερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ