Καίριο χτύπημα στο αντιπολιτευτικό αφήγημα και στο γαϊτανάκι των ισχυρισμών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των παρακολουθήσεων επιφέρει σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεση του πρώην Διοικητή της ΕΥΠ, Θεόδωρου Δραβίλλα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση προς τον μάρτυρα, εάν με βάση την εμπειρία, την εντιμότητα και όσα έχει διαβάσει για την υπόθεση Ανδρουλάκη, ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε να γνωρίζει για την επισύνδεση, η απάντηση ήταν κατηγορηματική χωρίς περιθώρια παρερμηνειών: Όχι
Πηγές που επικαλούνται γνώση των διαμειβόμενων στη συνεδρίαση, υποστηρίζουν ότι ο κ. Δραβίλας έδωσε απαντήσεις με ξεκάθαρο στίγμα τόσο για το σκέλος που αφορά στην τήρηση των διαδικασιών όσο και προς την πτυχή των επισυνδέσεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο επικεφαλής της ΕΥΠ την περίοδο 2012-2015, αναφερόμενος στην υπόθεση Ανδρουλάκη φέρεται να υποστήριξε ότι από τη στιγμή που υπήρξε συλλογή υπογραφών η επισύνδεση στο τηλέφωνο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι νόμιμη.
Κατά την ίδια ροή πληροφοριών φέρεται να υπερθεμάτισε, υπογραμμίζοντας ότι από τη στιγμή που το έγγραφο φέρει υπηρεσιακές υπογραφές και την έγκριση του αρμόδιου εισαγγελέα είναι νόμιμο. Επιπλέον στον κ. Δραβίλλα αποδίδεται η τοποθέτηση ότι τα πλήρη στοιχεία απαιτούνται μόνο σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος.
Περαιτέρω ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, εμφανίστηκε να υπογράμμισε ότι επί των ημερών του δεν ενημέρωνε ποτέ τον πολιτικό του προϊστάμενο για θέματα εθνικής ασφάλειας παρά μόνο για τα αποτελέσματα της έρευνας εφόσον προέκυπτε κάτι. Φέρεται δε, να διέψευσε κατηγορηματικά ότι η ΕΥΠ επί της δικής του θητείας την περίοδο 2012-2015 παρακολουθούσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Σαγιά και Στέργιο Πιτσιόρλα.
Σε σχέση με το ζέον, κατά την αντιπολίτευση ζήτημα της καταστροφής υλικού, ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ κατά πληροφορίες έκανε γνωστό ότι πρόκειται για μια στάνταρ διαδικασία. Πρόσθεσε όπως αναφέρεται από τις ίδιες πληροφορίες ότι η συγκεκριμένη διαδικασία τηρείτο και επί των ημερών του.
Φέρεται να υπογράμμισε πως τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για την τήρηση των αρχείων ανέρχεται στους τρεις μήνες, στην Ελλάδα το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κυμαίνεται από τους 6 έως τους 9 μήνες.
Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ υποστήριξε πως κι επί των ημερών του καταστράφηκε νόμιμα υλικό καθώς είναι συνηθισμένη πρακτική ενώ προσέθεσε πως κατηγορηματικά επι των ημερών του δεν υπήρξε παρακολούθηση του ΚΚΕ
Φέρεται να απέρριψε μάλιστα τις αντιπολιτευτικές αιτιάσεις τονίζοντας ότι είχε καθήκον εχεμύθειας που του παρείχε τη δυνατότητα της επίκλησης του απορρήτου που ο έκρινε ο ίδιος. Κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, ο κ. Δραβίλλας στην κατάθεση φέρεται να προέβη στην τοποθέτηση ότι για την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας, αυτή λάμβανε όταν προέκυπταν στοιχεία από την έρευνα και όχι εκ των προτέρων.