Ανοδικές τάσεις στον ρυθμό αύξησης της επιδημίας του κορονοϊού παρατηρούνται την τελευταία εβδομάδα, ανέφερε ο Γκίκας Μαγιόρκινης τονίζοντας πως η δυναμική της πανδημίας στην Αττική είναι δυσανάλογη με την υπόλοιπη χώρα, αφού εκεί καταγράφονται πλέον τα μισά από τα συνολικά κρούσματα. Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 460 κρούσματα κατά το τελευταίο 24ωρο, που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα μας. Από αυτά, τα 207 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ 114 σε κονσερβοποιία στη Σκύδρα Πέλλας.
Παρά την οριακή κατάσταση στην Αττική, ο καθηγητής Γκ. Μαγιορκίνης τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας πως το σενάριο της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων φαίνεται να έχει ανασταλεί προς το παρόν στην Ελλάδα, αλλά όπως εξήγησε «διεθνώς αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα όσο οι άνθρωποι επιστρέφουν σε κλειστούς χώρους κάτι που θα συμβεί και στη χώρα μας από τα τέλη του Οκτώβρη].
Όπως είπε ο καθηγητής, στην Ελλάδα αυξάνεται την τελευταία εβδομάδα και ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη. Συγκεκριμένα είπε ότι προηγούμενη εβδομάδα ήταν κάτω από 70 και τώρα είναι πάνω από 80.
Αναφερόμενος στην Αττική είπε ότι εξακολουθεί να παραμένει μία επιβαρυμένη επιδημιολογικά περιοχή όσον αφορά τον κορονοϊό, καθώς και από τα σημερινά κρούσματα, τα 207 καταγράφονται εκεί.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στην υπέρ μετάδοση κυρίως από ασυμπτωματικούς φορείς του κορονοϊού και εξήγησε ότι αυτή η πορεία μπορεί να αλλάξει μόνο αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να χρησιμοποιούμε τη μάσκα διατηρώντας παράλληλα τις αποστάσεις.
«Είναι πολύ νωρίς να προτείνει η Επιτροπή επιπλέον μέτρα»
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιπλέον μέτρων, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι αυτά θα προταθούν από την Επιτροπή, εφόσον αυτή το κρίνει αναγκαίο. «Αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς γι' αυτό» σημείωσε.
Σε ερώτηση για το ποσοστό των ασυμπτωματικών στο συνολικό αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνονται, απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που μεταβάλλεται και έκανε λόγο για «μια δυναμική κατάσταση που είναι δύσκολο να περιγραφεί διεθνώς». Ωστόσο είπε ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού κυμαίνονται από 50% έως και 80%.
Μάλιστα πρόσθεσε ότι σε ορισμένες δομές στη χώρα μας το 100% των κρουσμάτων αφορούσε ασυμπτωματικούς. Η εκτίμηση του είναι ότι ο κορονοϊός από την εμφάνισή του στη χώρα μας έχει μολύνει πάνω από 100.000 ανθρώπους, «μπορεί να είναι και 150.000» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η συλλογική ανοσία στη χώρα μας είναι εξαιρετικά χαμηλή, όταν θα επιθυμούσαμε να έχει ανοσία στον ιό πάνω από το 50% του πληθυσμού».
Αρνητικό ρεκόρ με 460 κρούσματα πανελλαδικά
Στα 460 ανέρχονται τα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων 142 συνδέονται με γνωστές συρροές, όπως η κονσερβοποίια στη Σκύδρα, και 26 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου. Κατά το ίδιο διάστημα, 5 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό θυμάτων από κορονοϊό σε 398. Παράλληλα, στους 85 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.
Από τα 460 κρούσματα τα 207 εντοπίστηκαν στην Αττική, που παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας, την ίδια ώρα που η Θεσσαλονίκη κατέγραψε μόλις 5 μολύνσεις από covid-19. Παράλληλα, 114 κρούσματα εντοπίστηκαν σε κονσερβοποιία στη Σκύδρα του Νομού Πέλλας.
Αναλυτικότερα, η γεωγραφική κατανομή των 460 νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα:
- 26 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 207 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 17 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή σε ιδιωτική επιχείρηση
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 117 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 114 συνδέονται με συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 2 κρούσματα δυην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου, συνδεόμενο με γνωστή συρροή
- 16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε19346, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες. Τα 2991 (15.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7967 (41.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Όσον αφορά τους διασωληνωμένους, η διάμεση ηλικία τους είναι τα 69 έτη. 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 217 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Από τους 398 θανάτους, οι 147 (36.9%) αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.