H χώρα πρέπει να επιδιώξει μια συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Τουρκία. Χωρίς μια τέτοια συμφωνία, η χώρα δεν θα πετύχει τίποτε και αυτό πρέπει να εξηγηθεί στον Ελληνικό λαό.
Τις θέσεις αυτές εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην καταληκτική συζήτηση που είχε στον Κύκλο ιδεών με τον Παύλο Τσίμα. Αναφερόμενος στο θέμα της οριοθέτησης, ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι η χώρα κάτι θα πάρει και κάτι θα χάσει. Οι μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις είπε οδηγούν στο πουθενά καθώς τελικά η χώρα δεν έχει τίποτε και κανένα οικονομικό αποτέλεσμα.
«Αν δεν συμφωνήσουμε σε κάτι, δεν θα έχουμε και τίποτε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος. Αναφορικά με τις πιθανές αντιδράσεις, ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανέφερε ότι θα πρέπει «με ακρίβεια και εντιμότητα να εξηγήσουμε στο λαό το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να καλλιεργούμε ψευδαισθήσεις και υπερπατριωτική ρητορεία, γιατί ότι δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Θα στριφογυρίζουμε συνεχώς γύρω από το ερωτηματικό, αν μπορούμε να κάνουμε κάτι (στην ΑΟΖ). Δεν θα αξιοποιούμε τίποτε, δεν θα ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα (σ.σ. επέκταση στα 12 μίλια), δεν θα μεγαλώνουμε τη χώρα», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
Ο πρώην υπουργός, είπε ακόμη ότι δεν θα λυθεί το πρόβλημα της χώρας με την Τουρκία, «περικυκλώνοντας» το μέσω συμφωνιών τύπου Αιγύπτου, Ιταλίας και Αλβανίας. «Πρέπει η συμφωνία να γίνει και με την Τουρκία. (Χωρίς μια τέτοια συμφωνία) Μπορούμε να θεωρούμε», είπε, «ότι δεν υποχωρούμε, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα έχουμε τίποτε».
Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι οι θαλάσσιες ζώνες, δηλαδήη υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, μπορεί σε λίγα χρόνια να μην συμφέρει η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου που κρύβεται κάτω από αυτές, καθώς ο πλανήτης κινείται στις ΑΠΕ, αλλά θα έχουν πάντα αξία. Ακόμη και να μη γίνει εξόρυξη φυσικού αερίου, εκεί θα δημιουργηθούν τα μελλοντικά (θαλάσσια) πάρκα ανεμογεννητριών, ενδεχομένως φωτοβολταϊκών πάρκων, εκμετάλλευσης της ωστικής δύναμης των κυμάτων κ.ο.κ.
Επίσης ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι ήταν λάθος η διακοπή των διερευνητικών συνομιλιών του 2016 και ότι αυτές θα έπρεπε να είχαν επανεκκινήσει τουλάχιστον πριν την σύναψη του τουρκο-λιβυκού συμφώνου. Έστω και αργά, είναι θετικό που επανεκκινούν οι συνομιλίες αυτές και, όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, είναι εξίσου σημαντικό ότι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας τέθηκε ο έμπειρος διπλωμάτης, Παύλος Αποστολίδης.