Ε.Ε: Κυρώσεις σε έξι ρωσικές εταιρείες για την Κριμαία

Ε.Ε: Κυρώσεις σε έξι ρωσικές εταιρείες για την Κριμαία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για έξι ρωσικές επιχειρήσεις για τη συμμετοχή τους στην κατασκευή μιας νέας οδικής και σιδηροδρομικής γέφυρας που συνδέει τη Ρωσία με την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία σύμφωνα με την Ε.Ε είναι παράνομη.

Η γέφυρα 19 χιλιομέτρων στον Κιμμέριο Βόσπορο (όπως ήταν γνωστά στην αρχαιότητα τα στενά που χωρίζουν την Αζοφική Θάλασσα από τον υπόλοιπο Εύξεινο Πόντο) εξυπηρετεί τον γεωπολιτικό στόχο της ένωσης της Ρωσίας με την Κριμαία. Η χερσόνησος, που η Ρωσία προσάρτησε το 2014, ήταν συχνά αποκομμένη από τη Ρωσία λόγω θαλασσοταραχής, μια πραγματικότητα που ενέτεινε την απομόνωσή της, σε συνδυασμό με τα κλειστά σύνορα προς την Ουκρανία.

Το έργο που εγκαινιάστηκε από τον τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Μάιο κόστισε περίπου 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.Η Ε.Ε καταδίκασε την κίνηση λέγοντας ότι πρόκειται για περαιτέρω παραβίαση της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Οι έξι εταιρείες που αναφέρονται στην ανακοίνωση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνουν τις κατασκευαστικές εταιρείες PJSC Mostotrest και CJSC VAD.

Το ενεργητικό τους θα παγώσει άμεσα ενώ πρόσωπα και οντότητες εντός Ε.Ε δεν θα είναι σε θέση να διαθέσουν κεφάλαια σε αυτούς, ανέφερε το Συμβούλιο.

"Μέσα από τις ενέργειές τους υποστήριξαν την εδραίωση του ελέγχου της Ρωσίας στην παράνομα προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία με τη σειρά της υπονομεύει περαιτέρω την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας", ανέφερε το Συμβούλιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Παύλο Κλίμκιν δήλωσε ότι χαιρέτισε τις πρόσθετες κυρώσεις.

Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP