Με την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων να είναι γεγονός και μέσα σε λίγες βδομάδες να έχει πενταπλασιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων στην επικράτεια, αυτό που προβληματίζει την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων είναι η μεγάλη αύξηση της διασποράς στα νησιά των Κυκλάδων και στην Κρήτη, δηλαδή σε νησιά τα οποία είναι «ναυαρχίδες» του ελληνικού τουρισμού και από τα οποία οι τουρίστες που θα επιστρέψουν έχουν μεγάλο κίνδυνο να διασπείρουν τον κορονοϊό στην οικογένεια τους, τους συναδέλφους και τον κοινωνικό τους κύκλο.
Το ζήτημα της ανακοπής της διασποράς είτε στο γραφείο στους συναδέλφους είτε στο στενό οικογενειακό περιβάλλον και το ευρύτερο φιλικό περιβάλλον απασχολεί την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων εδώ και περισσότερες από 15 μέρες με τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρη Παρασκευή και την καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου να τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό όσοι επιστρέφουν από νησιωτικούς προορισμούς να κάνουν έστω ένα self-test κατά την επιστροφή στο σπίτι τους προτού συναντήσουν άλλους ανθρώπους.
Η βασική ιδέα για την ανακοπή αυτής της διασποράς είναι να επιστρέφουμε από το νησί ακριβώς όπως πηγαίνουμε, δηλαδή με αρνητικό rapid test 48 ωρών η αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών ανά χείρας και όχι με «ελευθέρας», (φυσικά) για τους μη εμβολιασμένους.
Ωστόσο αυτό το σχέδιο, αν και έχει σαφή πλεονεκτήματα σε θεωρητική βάση δυστυχώς είναι φοβερά δύσκολα εφαρμόσιμο, καθώς τα πολύ μικρά νησιά δεν έχουν δομές για εργαστηριακούς ελέγχους και ακόμα κι αν υποθέταμε ότι θα γινόταν δεκτό το self -test είναι αμφίβολο αν τα μικρά νησιά θα μπορούσαν με τα φαρμακεία τους (όσα έχουν φαρμακείο) να τροφοδοτήσουν τους χιλιάδες των τουριστών με τεστ (self ή rapid).
Προσώρας το βάρος της ευθύνης της διενέργειας κάποιου είδους ελέγχου πέφτει στους ώμους των πολιτών με την έννοια της ατομικής ευθύνης, ωστόσο δύο είναι οι βασικοί άξονες με τους οποίους θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια από το νησί είτε πρόκειται για την Μύκονο, την Πάρο και την Ίο όπου τα κρούσματα έχουν εκτιναχθεί είτε πρόκειται για Covid safe νησιά πιο χαμηλών τόνων στην νυχτερινή διασκέδαση, στα οποία δεν έχουν καταγράφει συρροές κρουσμάτων.
Μοναδική λύση ο εμβολιασμός
Ο πρώτος βασικός άξονας είναι φυσικά ο εμβολιασμός και δη ο εμβολιασμός των νέων καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η νεαρή ηλικία και η συμπεριφορά που είναι αλληλένδετη με την νεαρή ηλικία «οδηγούν» την πανδημία. Σε αυτό το μέτωπο, το ευχάριστο νέο είναι ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουν κλειστεί συνολικά στην πλατφόρμα του εμβολίου περισσότερα από 600.000 ραντεβού εκ των οποίων τα 200.000 αφορούν άτομα 18 έως 29 ετών.
Ιχνηλάτηση και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων
Ο δεύτερος άξονας μετά τον εμβολιασμό είναι ο έλεγχος με εργαστηριακό τεστ, ιχνηλάτηση και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων, ενώ η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις εξακολουθούν να παραμένουν «όπλα» που σηκώνουν τείχος προστασίας ανάμεσα σε εμάς και τις επαφές που έχουμε επιστρέφοντας στην καθημερινή μας ρουτίνα μετά τις ολιγοήμερες ή τις πιο μακράς διαρκείας διακοπές.
Στον αντίποδα αυτής της υπεύθυνης συμπεριφοράς, θλίψη προκαλούν οι εικόνες που είδαμε πρόσφατα στα τηλεοπτικά δίκτυα με πορείες διαμαρτυρίας από αντιεμβολιαστές και αρνητές οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται ότι «η ελευθερία του ατόμου σταμάτα εκεί που αρχίζει να θίγεται η ελευθερία του διπλανού του».
Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
Οι ειδικοί της Επιτροπής επισημαίνουν ότι θα πρέπει να καταλάβουν πως με το νεανικό «πρόσωπο» της πανδημίας, το πρόσωπο που οφείλεται στο στέλεχος Δέλτα κανείς δεν είναι πλέον άτρωτος. Παρότι εξακολουθεί να μην ασκείται σοβαρή πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι πλέον μεγαλύτερος της μονάδας συγκρινόμενος με τον αριθμό των εξιτηρίων, ενώ ήδη νοσηλεύονται διασωληνωμένα τρία άτομα παιδικής κι εφηβικής ηλικίας στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αποδεικνύοντας πως το νεανικό πρόσωπο της Δέλτα μας αφορά όλους.
Εφιαλτικές προβλέψεις αύξηση κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο
Ταυτόχρονα, προβλεπτικά μοντέλα και εφιαλτικά σενάρια κάνουν λόγο για χιλιάδες κρούσματα ημερησίως μέσα στον Αύγουστο αν δεν συνεχίσουμε την πανεθνική προσπάθεια να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να μην επιτρέψουμε στον κορονοϊό να εισχωρήσει σε ανοχύρωτες πληθυσμιακές ομάδες, γιατί τότε η εμπειρία δείχνει ότι καταφέρνει να κάνει την μεγάλη ανατροπή.
«Μέχρι τώρα το στέλεχος Δέλτα αν και πιο μεταδοτικό δεν φαίνεται να είναι πιο θανατηφόρο», τονίζει από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, θυμίζοντας ότι οι προβλέψεις πως θα ήταν πιο μεταδοτικό και πιο θανατηφόρο όπως το στέλεχος Άλφα ( Βρετανικό) δεν επαληθεύτηκαν.