Εκατοντάδες μετανάστες έχουν επιστρέψει στο Καλαί της Γαλλίας

Εκατοντάδες μετανάστες έχουν επιστρέψει στο Καλαί της Γαλλίας

Περίπου 300 ως 400 μετανάστες, στην πλειονότητά τους ασυνόδευτα παιδιά, επέστρεψαν στο Καλαί, στη βόρεια Γαλλία, τις τελευταίες εβδομάδες με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να φθάσουν στη Βρετανία, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Οι αρχές της Γαλλίας απομάκρυναν πάνω από 6.000 μετανάστες και πρόσφυγες –πολλοί εκ των οποίων έφυγαν για να σωθούν από τη φτώχεια και τις ένοπλες συρράξεις στις πατρίδες τους– από τον τεράστιο αυτοσχέδιο καταυλισμό που είχε γίνει γνωστός με την ονομασία «Ζούγκλα» τον Οκτώβριο. Τους μετέφεραν σε κέντρα υποδοχής σε άλλες περιοχές της χώρας σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι οργισμένες αντιδράσεις των κατοίκων.

Μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική πάνε στο Καλαί εδώ και χρόνια, με την ελπίδα να μπορέσουν να περάσουν τα στενά και να φθάσουν στη Βρετανία. Στην προσπάθειά τους να το καταφέρουν πηδούν πάνω σε φορτηγά και τρένα, ή προσπαθούν να περάσουν πεζή από την υπόγεια σήραγγα που συνδέει τη μια με την άλλη πλευρά.

Δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας είναι μόνιμα ανεπτυγμένες στην περιοχή.

«Πιστεύουμε ότι ορισμένοι μετανάστες επιστρέφουν και ότι 300 ως 400 βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή. Οι περισσότεροι είναι έφηβοι ή νεαροί ενήλικοι», σημείωσε η Λουσί Φαβρί, στέλεχος της οργάνωσης αρωγής Utopia 56, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Είναι δύσκολο να δοθεί μια ακριβέστερη εκτίμηση για τον αριθμό τους διότι πολλοί κρύβονται από τις αστυνομικές περιπόλους ενώ άλλοι ήδη τα κατάφεραν να περάσουν στο έδαφος της Βρετανίας, προσέθεσε η ίδια.

Η Γιολέν Μπερνάρ, η οποία εργάζεται για λογαριασμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Salam, ανέφερε ως η ίδια και συνάδελφοί της μοιράζουν πάνω από εκατό γεύματα την ημέρα σε μετανάστες.

«Δεν τους έχουμε μετρήσει όλους, αλλά βλέπουμε νέα πρόσωπα συνεχώς, άρα μιλάμε οπωσδήποτε για εκατοντάδες ανθρώπους και νομίζω ότι όλο και περισσότεροι βρίσκονται εδώ», συνέχισε η ίδια.

«Οι αρχές δεν κάνουν τίποτα αφότου διαλύθηκε η ζούγκλα. Είμαστε μόνοι εδώ», συμπλήρωσε η Μπερνάρ.

Οι αυτοδιοικητικές αρχές στο Καλαί αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν αριθμούς, ενώ επισήμαναν ότι δεν θέλουν να σταλεί το λάθος μήνυμα, ότι δηλαδή οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα έχουν ειδική μεταχείριση αν επιστρέψουν. Η κατάσταση «τώρα είναι φυσιολογική», δηλαδή «η νομιμότητα», σημείωσε η Γιολέν Μπερνάρ.

Πολλές οργανώσεις και δημόσια πρόσωπα επέκριναν τις αποφάσεις της γαλλικής κυβέρνησης όταν καταστράφηκε η «ζούγκλα» πέρυσι, ενώ υπήρξαν επίσης αντεγκλήσεις μεταξύ του Παρισιού και του Λονδίνου για την τύχη πολλών ανηλίκων που έχουν δεσμούς με πρόσωπα στη Βρετανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ