Εκδηλώσεις μνήμης για τα 30 χρόνια από την τραγωδία του Τσέρνομπιλ

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 30 χρόνια από την τραγωδία του Τσέρνομπιλ

Mνημόσυνα και εκδηλώσεις μνήμης για την 30ή επέτειο από την πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ πραγματοποιήθηκαν χθες, Τρίτη, στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Απριλίου 1986, δοκιμή στο πυρηνικό εργοστάσιο της τότε Σοβιετικής Ουκρανίας απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα θανατηφόρα σύννεφα ραδιενεργού υλικού, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Συγγενείς των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στο χειρότερο πυρηνικό ατύχημα της Ιστορίας προσήλθαν σε αγρυπνία υπό το φως κεριών, σε εκκλησία στο Κίεβο που χτίστηκε στη μνήμη των θυμάτων.

«Δεν πιστεύαμε ότι το ατύχημα θα άλλαζε ολόκληρη τη ζωή μας, χωρίζοντάς την σε "πριν και μετά τον πόλεμο", όπως το ονομάσαμε. Γιατί για εμάς ήταν ένας σιωπηλός πυρηνικός πόλεμος», δήλωσε ο Lyudmila Kamkina, πρώην εργαζόμενος στο εργοστάσιο.

Άλλοι συγκεντρώθηκαν στο Σλάβουτικ, μια πόλη 50 χιλιόμετρα από το Τσέρνομπιλ, η οποία ιδρύθηκε για να στεγάσει πολλούς από εκείνους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για πάντα.

Περισσότερο από μισό εκατομμύριο πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού είχαν συγκεντρωθεί από ολόκληρη την πρώην Σοβιετική Ένωση, οι λεγόμενοι εκκαθαριστές, προκειμένου να περιορίσουν το πυρηνικό νέφος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τριάντα ένα εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις και πυροσβέστες είχαν χάσει τη ζωή τους τη στιγμή του ατυχήματος, κυρίως από οξεία έκθεση στην ακτινοβολία.

Κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, χιλιάδες άλλοι υπέκυψαν σε ασθένειες σχετικές με την ακτινοβολία όπως ο καρκίνος, αν και ο συνολικός αριθμός των νεκρών και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης.

Ο Nikolay Chernyavskiy, 65 ετών, ο οποίος εργαζόταν στο Τσέρνομπιλ και αργότερα συμμετείχε εθελοντικά ως εκκαθαριστής, θυμάται να ανεβαίνει στην οροφή της πολυκατοικίας του στην κοντινή πόλη της Prypyat για να δει το εργοστάσιο μετά το ατύχημα.

«Ο γιος μου είπε: "Μπαμπά, μπαμπά, θέλω να δω κι εγώ". Χρειάζεται να φορά γυαλιά τώρα και νιώθω ότι είναι δικό μου λάθος που τον άφησα να δει», δήλωσε ο Chernyavskiy.

Η φετινή επέτειος συγκέντρωσε ακόμη περισσότερη προσοχή λόγω της επικείμενης ολοκλήρωσης μιας γιγαντιαίας αψίδας επενδυμένης από χάλυβα, κόστους 1,5 δισ. ευρώ, η οποία θα περικλείει το χώρο του αντιδραστήρα και θα αποτρέπει περαιτέρω διαρροή για τα επόμενα 100 χρόνια.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε με δωρεές από περισσότερες από 40 κυβερνήσεις. Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Volodymyr Groysman δήλωσε ότι τα διδάγματα από το Τσερνομπίλ θα πρέπει να εισακουστούν σε όλο τον κόσμο.

Ακόμη και με τη νέα κατασκευή, η αποκλεισμένη ζώνη - 2.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα από δάση και ελώδεις περιοχές στα σύνορα της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας - θα εξακολουθήσει να παραμένει ακατοίκητη και κλειστή για τους επισκέπτες.

Η καταστροφή και η αντίδραση της κυβέρνησης είχε υπογραμμίσει τις αδυναμίες του σοβιετικού συστήματος, με τους γραφειοκράτες και την παγιωμένη κουλτούρα της μυστικότητας. Για παράδειγμα, η εντολή εκκένωσης χρειάστηκε 36 ώρες για να εκδοθεί.

Ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Mikhail Gorbachev είχε δηλώσει ότι θεωρεί το Τσέρνομπιλ ένα από τα βασικά καρφιά στο φέρετρο της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία τελικά κατέρρευσε το 1991.