Στο πλαίσιο της καμπάνιας « Το σχολείο που θες» για την δημιουργία μιας πρότασης για την αναμόρφωση των δύο πρώτων βαθμίδων εκπαίδευσης, η ΟΝΝΕΔ διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη θεματική συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διδάσκεται η Ιστορία στο σχολείο.
Στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας παρευρέθηκαν πλήθος στελεχών της ΟΝΝΕΔ από τη Θεσσαλονίκη, ενώ ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης, ο πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας Σάκης Μουμτζής και ο Διευθυντής του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Πάνος Σταθόπουλος. Στα μέλη της ΟΝΝΕΔ και τους παρευρισκομένους απευθύνθηκαν ο Υπεύθυνος Οργανώσεων Θεσσαλονίκης Χρυσόστομος Τσατσούλης και ο Αν. Υπεύθυνος ΜΑΚΙ Δημήτρης Ντόντης.
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο Υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο Σταύρος Καλαφάτης Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο Τάσος Σπηλιόπουλος πρόεδρος Διοικούσας Ν. Θεσσαλονίκης, η Άννα Ευθυμίου βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, ο Δημήτριος Βαρτζόπουλος βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης και ο Δημήτριος Κούβελας βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης.
Ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε τις δράσεις μας από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση γιατί είναι ένας τομέας εδώ και χρόνια στάσιμος. Η Ιστορία μπορεί να γίνει ένα μάθημα που θα δημιουργεί πολίτες του κόσμου με υγιή άποψη για τη δημοκρατία και βαθιά γνώση της ιστορίας της πατρίδας μας. Βασικοί στόχοι είναι η ουσιαστική γνώση και κατανόηση, η ανάλυση των γεγονότων, η έμφαση στη σύγχρονη ιστορία με ένα βιωματικό και ενδιαφέροντα τρόπο διδασκαλίας».
Ο Σάκης Μουμτζής τόνισε ότι ιστορία δεν είναι απλώς ένα μάθημα, αλλά ένας χώρος ιδεολογικής πάλης που αφήνει τους μαθητές με περισσότερες απορίες παρά γνώσεις. «Οφείλουμε να διαμορφώσουμε την διδασκαλία του μαθήματος έτσι ώστε να αντανακλά της αξίες που δόμησαν το Ελληνικό Έθνος».
Τέλος, ο Πάνος Σταθόπουλος σημείωσε:«Η ζωή αλλάζει μορφή και ταχύτητα, και το μάθημα της Ιστορίας πρέπει να κινηθεί σ' αυτή την κατεύθυνση έχοντας στον πυρήνα της αλλαγής του τον άνθρωπο. Πρέπει να κατανοήσουμε τις συνθήκες που δημιούργησαν τα γεγονότα μέσω της Ιστορίας η οποία χρειάζεται να είναι διατυπωμένη αντικειμενικά. Η διαδρομή της χώρας μας και η πορεία της στο χρόνο είναι ήδη ένδοξη και δεν χρειάζεται να συσκοτίζουμε την αλήθεια».