Τη σύγκληση έκακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για την κατάσταση που επικρατεί στον ενεργειακό τομέα ανακοίνωσε μέσω ανάρτησής του στο twitter o πρωθυπουργός της Τσεχίας, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο. Στα 900 ευρώ ανά μεγαβατώρα εκτινάχθηκε στη Γαλλία η τιμή του φυσικού αερίου για παραδόσεις το επόμενο χρόνο την ίδια στιγμή που οι χώρες της Ευρώπης επεξεργάζονται σχέδια μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ η Γερμανία αναθεωρεί το έκτακτο τέλος στο φυσικό αέριο.
Η τσεχική προεδρία "θα συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας προκειμένου να συζητήσει συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση στον τομέα της ενέργειας", ανέφερε σε ένα τουίτ ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.
.@EU2022_CZ will convene an urgent meeting of Energy Ministers to discuss specific emergency measures to address the energy situation.
— Petr Fiala (@P_Fiala) August 26, 2022
Η απόφαση αυτή, η οποία εγκρίθηκε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ελήφθη καθώς τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η μείωση του εφοδιασμού και η ανησυχία για το μέλλον προκάλεσαν μια ιλιγγιώδη αύξηση των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη.
Ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Γιόζεφ Σικέλα, δήλωσε πως το ευρωπαϊκό συμβούλιο ενέργειας πρέπει να συγκληθεί "το ταχύτερο δυνατό".
"Είμαστε σε ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία και αυτό βλάπτει το σύνολο της ΕΕ", είπε.
Αλλαγές στο έκτακτο «τέλος φυσικού αερίου» προανήγγειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, μετά τις αντιδράσεις από το Σοσιαλδημκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Φιλελεύθερους (FDP). Το μέτρο είχε ως στόχο τη διάσωση των παρόχων ενέργειας, οι οποίοι προμηθεύονται πλέον πολύ ακριβότερα το προϊόν τους.
«Στο τέλος, τον λόγο έχει η Βουλή - και θα τον χρησιμοποιήσει», προειδοποίησε χθες το βράδυ η αρχηγός του SPD Σάσκια Έσκεν, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν ανάγκη διάσωσης όλες οι εταιρίες παροχής ενέργειας. «Όσες είναι οικονομικά υγιείς, δεν επιτρέπεται να επωφεληθούν από το σχεδιαζόμενο τέλος», δήλωσε η Έσκεν.
Από την πλευρά του FDP, ο αρχηγός του και υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ζήτησε «περισσότερο στοχευμένα» μέτρα, τονίζοντας ότι «ένα μέτρο αλληλεγγύης δεν πρέπει να χρησιμεύσει προκειμένου κάποιες εταιρίες απλώς να διατηρήσουν τις επιδόσεις τους και να αποκομίσουν επιπλέον κέρδη». Σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι το θέμα χειρίζεται ο Χάμπεκ, ο οποίος «θα πρέπει τώρα να το δει πιο προσεκτικά ώστε να ωφεληθούν οι καταναλωτές».