Συγγενείς και φίλοι των στρατιωτικών του Ελ Σαλβαδόρ που κατηγορούνται για τη δολοφονία έξι Ιησουιτών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα έκαναν πορεία χθες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαδικασία έκδοσής τους στην Ισπανία και για να πιέσουν να αφεθούν ελεύθεροι.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα οι αρχές του Σαλβαδόρ ανακοίνωσαν πως έθεσαν υπό κράτηση τέσσερις στρατιωτικούς που καταζητούνταν για τις δολοφονίες, οι οποίες είχαν διαπραχθεί το 1989, μετά το νέο αίτημα που απέστειλε ο Ισπανός δικαστής Ελόι Βελάσκο για τη σύλληψη και την έκδοσή τους.
Άλλοι 12 στρατιωτικοί καταζητούνται στο Σαλβαδόρ, ενώ ένας βρίσκεται υπό κράτηση στις ΗΠΑ, όπου αναμένει την έκδοσή του στην Ισπανία προκειμένου να δικαστεί για τους φόνους των ιερωμένων, πέντε εκ των οποίων είχαν διπλή υπηκοότητα, Σαλβαδόρ και Ισπανίας.
Εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους απόστρατοι και συγγενείς των κατηγορούμενων, συμμετείχαν στην πορεία στο Σαν Σαλβαδόρ, ντυμένοι στα λευκά και ανεμίζοντας σημαίες της χώρας, για να διαμαρτυρηθούν για την «δικαστική επέμβαση» της Ισπανίας στα εσωτερικά του Ελ Σαλβαδόρ.
«Θέλουμε να στείλουμε μια επιστολή στον (δικαστή) Ελόι (Βελάσκο) και στον Ισπανό βασιλιά προκειμένου να σεβαστούν την εθνική μας κυριαρχία, τον λαό μας, να σεβαστούν τους θεσμούς μας, το Σύνταγμά μας, τους πολίτες μας και τον στρατό μας», είπε ο Χουάν Ορλάντο Σεπέδα, γιος ενός από τους κατηγορούμενους.
Εισαγγελείς λένε ότι οι στρατιωτικοί εκτέλεσαν τους ιερωμένους μέσα στην κατοικία τους στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Αμερικής (UCA) εξαιτίας της κριτικής που ασκούσαν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραττε ο —υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ— στρατός του Ελ Σαλβαδόρ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος εκτιμάται πως στοίχισε τη ζωή σε 75.000 ανθρώπους.
Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάνθηκε το 2011 πως οι στρατιωτικοί έπρεπε να δικαστούν για τις δολοφονίες και διέταξε τη σύλληψή τους. Η Interpol έχει εκδώσει κατόπιν σήμα για την έκδοσή τους. Τότε, όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ είχε αποφανθεί πως η Ιντερπόλ ζητούσε απλά τον εντοπισμό των υπόπτων, όχι τη σύλληψη και την έκδοσή τους.
Η σφαγή των ιερέων είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή εν μέσω του εμφυλίου πολέμου (1980-92). Στον πόλεμο αναμετρήθηκαν μια σειρά στρατιωτικών καθεστώτων και το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN), το κυβερνών κόμμα στο Ελ Σαλβαδόρ σήμερα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ