Του Φώντα Μπαραλιάκου*
Η θεωρία του «ελατηρίου» στην οικονομία χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ενδεχόμενη μελλοντική ανάπτυξη (και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση) έπειτα από μια περίοδο ύφεσης και συρρίκνωσης. Οπως ακριβώς εκτινάσσεται όταν απελευθερώνεται ένα συμπιεσμένο ελατήριο, έτσι αναμένεται - κατά κάποιο τρόπο - να εκτιναχθεί και η οικονομία της χώρας μας, κατά την έξοδο από την κρίση.
Μόνο που για να απελευθερωθεί το οικονομικό ελατήριο και να εκτιναχθεί απαιτείται μια σειρά από στοχευμένες πολιτικές. Πολιτικές που, δυστυχώς, η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να υιοθετήσει - και το αποδεικνύει καθημερινά αυτό - γιατί πολύ απλά δεν τις θέλει, δεν τις πιστεύει.
Για να επιστρέψουμε στην πραγματική ανάπτυξη (και όχι στη fake που παρουσιάζει σήμερα ο κ. Τσίπρας) θέλει σκληρή δουλειά και σχέδιο.
Βασικός παράγοντας για να επιτευχθεί η ανάπτυξη είναι οι επενδύσεις. Και για να γίνει αυτό οι δυνητικοί επενδυτές θα πρέπει να βρουν ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, με σταδιακά μειούμενους φορολογικούς συντελεστές, ένα πιο φιλικό αδειοδοτικό περιβάλλον και μια κυβέρνηση η οποία θα θέτει ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Είναι απαραίτητη λοιπόν η εφαρμογή νέου μίγματος πολιτικής, ώστε να εφαρμοσθούν άμεσα πολιτικές μείωσης φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου η Ελλάδα να μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Και αν δεν υπήρχε ο τουρισμός, η χώρα δεν θα κατάφερνε να εμφανίζει έστω και αυτή τη μικρή ανάπτυξη (που τελικά είναι αισθητά χαμηλότερη από τις προβλέψεις). Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, με 1,4%, το οποίο υπολείπεται σημαντικά του 2,3% της ευρωζώνης.
Η κυβέρνηση έχει αφαιμάξει τη μεσαία τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τιμωρεί την παραγωγική εργασία με δυσθεώρητες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, με στόχο να ενισχύσει μέσω επιδομάτων την εκλογική πελατεία της.
Το συμπιεσμένο ελατήριο του κ. Τσίπρα «σκούριασε» και έχασε την ελαστικότητά του... Δυστυχώς, η κυβέρνησή του φάνηκε ανίκανη να απελευθερώσει τις δυνάμεις του και να το αφήσει να εκτοξευτεί, αφού η μόνη «επένδυσή» του ήταν στον λαϊκισμό, την επιδοματική πολιτική και τους κομματικούς και ψηφοθηρικούς στόχους.
* Ο κ. Φώντας Μπαραλιάκος είναι οικονομολόγος - σύμβουλος επιχειρήσεων.
** Αναδημοσίευση από τον «Φιλελεύθερο» της Τετάρτης 9 Μαΐου.