Θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης μεταξύ των Επιτροπών Εξωτερικών Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Γερουσίας και της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.
«Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία είναι τέλειες, τελειότερες από ποτέ», ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλικής Επιτροπής Κριστιάν Γκαμπόν ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στάση που τηρεί η Γαλλία απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. «Εμείς έχουμε λάβει ξεκάθαρα θετική στάση υπέρ της Ελλάδος, ιδιαίτερα όσον αφορά στις έρευνες του «ΣΙΣΜΙΚ» υπό στρατιωτική συνοδεία, όταν έκανε τις έρευνες του στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Ξέρετε πόσο έχουμε υποστηρίξει την Ελλάδα και την Κύπρο σε κάθε δυσκολία που είχε με την Τουρκία. Και μάλιστα όταν υπήρξαν και τα επεισόδια, σε επίπεδο του Πολεμικού Ναυτικού», επισήμανε ο Κριστιάν Γκαμπόν και τόνισε ότι «έχουν υπάρξει πολύ προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας στο νότιο Καύκασο, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στη Λιβύη. Και έχουμε δει ιδιαίτερα προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας, τις τελευταίες εβδομάδες». Όπως όμως έσπευσε να σημειώσει, «η Ευρώπη κλιμακώνει τις ενέργειές της και τις δηλώσεις της» και «η Γαλλία είναι ιδιαίτερα δυναμική, ιδιαίτερα σε σχέση με άλλες χώρες ευρωπαϊκές, οι οποίες είναι κάπως ασαφείς ως προς τη διατύπωση των θέσεων τους». Ο Κριστιάν Γκαμπόν αναφέρθηκε και στα «ισχυρά μέτρα» που πήρε η Ελλάδα για να ενισχύσει την αμυντική της θέση. «Χαιρετίζουμε ασφαλώς την αγορά των 18 Rafale από την Ελλάδα, τα 12 Rafale είναι αεροπλάνα τα οποία είναι ήδη μεταχειρισμένα και θα αγοραστούν από τις δικές μας Ένοπλες Δυνάμεις. Πρόκειται για έμπρακτη υποστήριξη της χώρας μας, μια πολύ-πολύ ισχυρή χειρονομία της Γαλλίας προς την Ελληνική 'Αμυνα, τη θωράκιση της Ελλάδος και της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλικής Επιτροπής.
«Συμπληρώσαμε ένα χρόνο μιας πρωτοφανούς, σε διάρκεια και ένταση κρίση, την οποία προκαλεί η Τουρκία στην Ελλάδα, δηλαδή μια υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ να αμφισβητεί ανοιχτά την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας της Βουλής Κώστας Γκιουλέκας και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί η Τουρκία να συνεχίσει να συμπεριφέρεται έτσι καταπατώντας το διεθνές δίκαιο και να απειλεί, με απειλές πολέμου, δύο κράτη μέλη και να συζητείται εάν θα πρέπει ευρωπαϊκές χώρες να πωλούν όπλα στην Τουρκία για να απειλεί χώρες κράτη της ΕΕ».
Ο κ. Γκιουλέκας αναφέρθηκε και στις διερευνητικές επαφές σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει διαμηνύσει πως με πνεύμα ειρήνης και καλής διάθεσης θέλει να συζητήσει για τη μοναδική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ο ορισμός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και δεν υπάρχει καμία άλλη διαφορά. «Περιμένουμε λοιπόν να δούμε εάν η διάθεση, που όλως όψιμα δείχνει η Τουρκία, θα έχει συνέχεια και διάρκεια. Η Ελλάδα αγωνίζεται και παλεύει σε αυτή την περιοχή με γνώμονα το διεθνές δίκαιο για τις θέσεις της και την ίδια ώρα σηκώνει ένα μεγάλο βάρος από τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ», είπε ο κ. Γκιούλεκας και ευχαρίστησε τη Γαλλία για τη στάση της και στην πρόσφατη κρίση με την Τουρκία.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τον λόγο έλαβαν εκπρόσωποι των κομμάτων της ελληνικής και της γαλλικής κοινοβουλευτικής επιτροπής. «Ελλάδα και Γαλλία έχουν ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο εμβάθυνσης της μέχρι σήμερα συνεργασίας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό και αμυντικό επίπεδο», παρατήρησε ο βουλευτής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου, σημειώνοντας ότι «στο πλαίσιο της διπλωματικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναδεικνύεται μια νέα στρατηγική συμμαχία, όσον αφορά τις θέσεις έναντι των τουρκικών μεθοδεύσεων και προκλήσεων ενώ κοινή αντίληψη υπάρχει και στο σημαντικό ζήτημα του προσφυγικού μεταναστευτικού». Ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε εξάλλου ότι «ο Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επανειλημμένα εκφράσει την πρόθεση να ενεργήσει η Ελλάδα ως γέφυρα, που θα βοηθήσει την Τουρκία να προσεγγίσει την Ευρώπη. Δυστυχώς, η απάντηση της Τουρκίας, ήταν και εξακολουθεί να είναι η προκλητικότητα, η επιθετικότητα, η παραπληροφόρηση και η αδιαλλαξία».
«Ήταν ιδιαίτερα σημαντική η δυνατότητα να συναντώνται οι χώρες μας ως χώρες του Νότου, στο θεσμό της πολυμερούς διάσκεψης MED-7, την οποία εισηγήθηκε αρχικά ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «θα πρέπει να εμβαθύνουμε στην ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να μιλάει με μία φωνή και να μιλά δυνατά. Δεν πρέπει να βασιστούμε μόνο στην οικονομία και στην οικονομική ισχύ των επιμέρους κρατών. Το 2030 μόνο η Γερμανία θα ανήκει στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες, καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Για να γίνουμε, λοιπόν, παγκόσμιος παίκτης, πρέπει να ενισχύσουμε τα χαρακτηριστικά της κοινής εξωτερικής μας πολιτικής σε αυτονομία από αυτήν των Ηνωμένων Πολιτειών, να έχουμε τη δική μας αυτόνομη ευρωπαϊκή άμυνα, αυτόνομη στρατηγικά από το ΝΑΤΟ, να ενισχύσουμε τα χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, με την έννοια ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εγγυάται τα σύνορα κάθε χώρας σαν να είναι σύνορα δικά της».
«Η Γαλλία εκτός από πρωτοπόρα δύναμη μαζί με τη Γερμανία σε ότι αφορά την πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι και μία σταθερή εδώ και πολλές δεκαετίες σύμμαχος της Ελλάδας», ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε: «Έχουμε εμπιστοσύνη στη συνεργασία και στη συμμαχία αυτή και την είδαμε να εκδηλώνεται με πάρα πολύ χαρακτηριστικό τρόπο το έτος 2020 το παρελθόν έτος, όταν εμείς εδώ στην Ελλάδα και γενικότερα στη νοτιοανατολική μεσόγειο αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα μιας επιθετικής και όχι απλώς προκλητικής στάσης της Τουρκίας». Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στη σημασία των συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας. «Ήμασταν αισιόδοξοι ότι το 2021 θα φτάναμε σε υπογραφή αυτής της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας. Για την Ελλάδα, οι συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας, δεν είναι κάτι συχνό και δεν είναι μια απλή κίνηση διπλωματικής αμυντικής πολιτικής, αλλά είναι κάτι πολύ βαθύτερο. Οι αμυντικές συνεργασίες καθορίζουν, στρατηγικά, τη δύναμη των χωρών», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.
Οι σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας, στο πολιτικό διπλωματικό και κυρίως στον αμυντικό τομέα είναι σε ένα εξαιρετικό επίπεδο», ανέφερε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης. «Θέλουμε και πιστεύουμε, ότι θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο. Σε σημαντικά προβλήματα πρέπει να πούμε -που μας απασχολούν- κυρίως τα προβλήματα της παράνομης μετανάστευσης, της προσπάθειας δηλαδή ισλαμοποίησης της χώρας σαν πύλη εισόδου», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης και αναφέρθηκε και στις δυνατότητες μεγαλύτερης συνεργασίας στο πλαίσιο των ενεργειών της Ελλάδας για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης. «Πιστεύουμε ότι θα συνεργαστούμε ακόμα περισσότερο και με τα υποβρύχια και με άλλα οπλικά συστήματα στα οποία η γαλλική αμυντική βιομηχανία είναι εξαιρετική και προσδοκούμε και μία προσπάθεια συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών μας για να μπορέσει και η πατρίδα μας να ξαναποκτήσει πάλι την αμυντική βιομηχανία», είπε ο κ. Μυλωνάκης.
«Θεωρούμε σημαντικό έλλειμμα το γεγονός ότι στην πρόσφατη Συμφωνία με τα Rafale δεν υπήρχε πρόβλεψη για συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας και επειδή ο λαός μας πληρώνει πολύ ακριβά το δυσανάλογο κόστος των εξοπλισμών, κάθε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει και συμβολή των ελληνικών μονάδων», ανέφερε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα και αναφέρθηκε στη στάση της Γαλλίας στην κρίση του 2015. Οι διεθνείς σχέσεις σφυρηλατούνται στην ιστορική πορεία και δοκιμάζονται ιδιαίτερα στις στιγμές της κρίσης. Θα αναφέρω ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από το 2015, όταν η Ελλάδα εγκαταλείφθηκε πλήρως ακόμα και από τη Γαλλία. Στο ερώτημα του τότε Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για τη γαλλική στάση απέναντι στον ωμό και εξοντωτικό γερμανικό εκβιασμό, ο Γάλλος ομόλογός του απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια, ότι η Γαλλία δεν είναι πια αυτή που ήταν. Αυτό είναι ένα πραγματικό μάθημα για όλους εμάς. Η Ελλάδα τότε υπέστη τις βαρύτατες συνέπειες μιας αμείλικτης πολιτικής επιλογής του διεθνούς κατεστημένου και θυσιάστηκε ένας λαός για να διατηρηθούν οι ισορροπίες στη γερμανική κυβέρνηση και να σωθούν οι γερμανικές κυρίως τράπεζες, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω και οι γαλλικές», είπε η Σοφία Σακοράφα.
Να θεσμοθετηθεί ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας που θα συνεδριάζει σε επίπεδο Υπουργών μια φορά το χρόνο, πρότεινε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, το Συμβούλιο θα καλύπτει όλες τις πτυχές τις Ελληνογαλλικής συνεργασίας, άμυνα, εξωτερική πολιτική, οικονομία, πολιτισμό, τουρισμό. Ο κ. Κουμουτσάκος πρότεινε επίσης οι Επιτροπές Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας της Βουλής των Ελλήνων και της Γαλλικής Γερουσίας να συνεδριάζουν τακτικά, τρεις φορές το χρόνο, ήτοι κάθε τέσσερις μήνες. Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε ειδική αναφορά στη συμφωνία έξι σημείων-τομέων για το μεταναστευτικό, που υπέγραψε ως Αναπληρωτής Υπουργός με τον Γάλλο Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Laurent Nunez. «Είναι στη βάση αυτής της συμφωνίας έξι σημείων που η Γαλλία έχει δεσμευτεί και προχωρά στην μετεγκατάσταση από την Ελλάδα στη Γαλλία εννιακοσίων μεταναστών και προσφύγων», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ.