Ενισχύει την παρουσία της στη Συρία η Τουρκία

Ενισχύει την παρουσία της στη Συρία η Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) αποσύρεται ανατολικά του Ευφράτη, σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε τηλεφωνική επαφή που είχαν νωρίς σήμερα το πρωί οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών έδωσαν έμφαση στο ότι η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ θα συνεχιστεί από κοινού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο ρόλος της YPG αποτελεί ένα σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την πολιτοφυλακή αυτή στη μάχη που δίνει κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ενώ η Τουρκία θεωρεί τη YPG προέκταση του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Δέκα τουρκικά άρματα μάχης, ασθενοφόρα και βαρειά οχήματα διέσχισαν σήμερα τα σύνορα με τη Συρία από τη μικρή πόλη Καρκαμίς, στη νοτιοανατολική Τουρκία, και εισέβαλαν στο έδαφος της Συρίας, ανακοίνωσε παράλληλα φωτορεπόρτερ του AFP.

Την πληροφορία αυτή μετέδωσε και δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται εκεί, σύμφωνα με τον οποίο τουλάχιστον 9 επιπλέον τουρκικά άρματα μάχης εισήλθαν στη βόρεια Συρία από την τουρκική μεθοριακή πόλη Καρκαμίς στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής που έχει στόχο την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή γύρω από την συριακή πόλη Τζαραμπλούς καθώς και να εμποδιστούν οι κούρδοι πολιτοφύλακες να καταλάβουν εδάφη.

Την ίδια ώρα και υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, που επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι περισσότερα από 20 τουρκικά άρματα μάχης βρίσκονται τώρα στη Συρία και ότι ανάλογα με τις ανάγκες θα σταλούν επιπλέον άρματα μάχης και κατασκευαστικά μηχανήματα.

"Χρειαζόμαστε κατασκευαστικά μηχανήματα για την διάνοιξη δρόμων (...) και μπορεί να χρειαστούμε κι άλλα τις ερχόμενες ημέρες. Επίσης έχουμε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συριακή πλευρά. Μπορεί να τα θέσουμε σε λειτουργία αν χρειαστεί", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η αποστολή αυτή επιπλέον αρμάτων μάχης από την Τουρκία στη Συρία εντάσσεται στο πλαίσιο της επιχείρησης "Ασπίδα του Ευφράτη", που ξεκίνησε χθες, κατά την οποία Σύροι αντάρτες κατάφεραν με την υποστήριξη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, αρμάτων μάχης και αεροσκαφών να εισέλθουν στην Τζαραμπλούς, ένα από τα τελευταία προπύργια του Ισλαμικού Κράτους στην συριακή μεθόριο με την Τουρκία, στην πρώτη μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποιεί η Τουρκία με την υποστήριξη των ΗΠΑ στη γειτονική της Συρία.

Ο τουρκικός Τύπος που έχει υιοθετήσει έναν αρκετά εθνικιστικό τόνο, όπως σχολιάζει το AFP, χαιρετίζει σήμερα το πρωί την επιχείρηση του τουρκικού στρατού στη γειτονική χώρα, ενώ μερικές εφημερίδες, όπως η Hurriyet που επικαλείται στρατιωτικές πηγές, κάνουν λόγο για τον θάνατο κατά την επίθεση αυτή περίπου 100 τζιχαντιστών. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές που επικαλείται η Hurriyet, ο τουρκικός στρατός δεν είχε καμία απώλεια.

"Ο Mehmetcik βρίσκεται στη Συρία!", γράφουν οι εφημερίδες Sozcu και Milliyet. Το υποκοριστικό Mehmetcik (ο μικρός Μεχμέτ) είναι το όνομα που δίνουν χαϊδευτικά στους φαντάρους στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες, περίπου 300 ως 500 Τούρκοι στρατιώτες μετέχουν στην επιχείρηση αυτή, τη μεγαλύτερη που έχει εξαπολύσει ποτέ η Τουρκία από τότε που άρχισε ο πόλεμος στη Συρία.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, μόνον ένας Σύρος αντάρτης σκοτώθηκε και 10 τραυματίστηκαν κατά την επιχείρηση.

Βασικός στόχος της Άγκυρας, να εμποδιστεί η δημιουργία κουρδικής ζώνης

Ανεξάρτητα από την τροπή που μπορεί να πάρει τις επόμενες μέρες η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, τουλάχιστον για τη φάση στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση αυτή τη στιγμή, ειδικοί στην Τουρκία υπογραμμίζουν ότι βασικός στόχος της Τουρκίας είναι να εμποδιστεί η δημιουργία κουρδικής ζώνης κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία, δηλαδή σε μια ζώνη από το Ιράκ μέχρι την Αντιόχεια της Τουρκίας.

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι η διαπίστωση του Τούρκου διεθνολόγου Ιλτέρ Τουράν ότι, «εάν εξαιρεθούν οι περιπτώσεις της Κύπρου το 1974 και της Κορέας το 1950, είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προβαίνει σε τέτοιας μορφής στρατιωτική επιχείρηση, πράγμα που σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής».

Κατά τα άλλα, ο διεθνολόγος Μπεχλούλ Οζκάν θεωρεί πως, «μπορεί η επιχείρηση να φαίνεται ότι γίνεται εναντίον του ISIS, όμως η οργάνωση αυτή διέθετε μηδαμινή στρατιωτική δύναμη στην περιοχή αυτή. Δεν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση εναντίον του ISIS, το οποίο εξ άλλου βρισκόταν εδώ και πολύ καιρό στην περιοχή. Πρέπει να διατυπωθεί το ερώτημα, για ποιο λόγο δεν είχε πραγματοποιηθεί όλο αυτό το διάστημα η επιχείρηση εναντίον του ISIS. Η απάντηση είναι ότι μόλις τώρα το PYD μετακινήθηκε προς δυσμάς του Ευφράτη». Η μετακίνηση αυτή πρακτικά ισοδυναμεί με την απελευθέρωση της πόλης Μάμπιτζ από τους Κούρδους.

Ο Χούσνι Μάχλι, Σύρος δημοσιογράφος με καταγωγή μάλιστα από την Τζαραμπλούς, ο οποίος ζει και εργάζεται εδώ και πάνω από 30 χρόνια στην Τουρκία, σημειώνει ότι «δεν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση. Το ISIS διέθετε στη Τζαραμπλούς περίπου 200-300 άντρες. Η Τζαραμπλούς είχε πληθυσμό δέκα χιλιάδων και το 90% αυτού του πληθυσμού, όταν τον Ιούλιο του 2012 κατέλαβε την πόλη το ISIS, είχε μετακινηθεί προς το Χαλέπι και το Γκαζιάντεπ. Υπό αυτή την έννοια δεν είναι τόσο σημαντική η Τζαραμπλούς. Η επιχείρηση είναι ουσιαστικά μήνυμα προς το PYD».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ