Στην ανάγκη δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής «κακής τράπεζας» (ή εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού όπως την ονομάζει) για να αντιμετωπιστεί ο όγκος των «κόκκινων» δανείων που θα δημιουργηθούν λόγω της κρίσης του κορονοϊού, επανέρχεται ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Αντρέα Ενρία.
Σε άρθρο του, με τίτλο: «Ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών: Αυτή τη φορά πρέπει να το κάνουμε καλύτερα», ο Ενρία τονίζει ότι τώρα θα πρέπει να υπάρξει μία ευρωπαϊκή απάντηση και όχι μία σειρά ασυντόνιστων εθνικών πρωτοβουλιών, όπως συνέβη μετά την προηγούμενη πιστωτική κρίση, που είχαν ως αποτέλεσμα ένα ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα κατακερματισμένο, λιγότερο αποτελεσματικό και πιο εύθραυστο. «Δεν πρόκειται για βοήθεια σε τράπεζες που ανέλαβαν υπερβολικά ρίσκα και δεν τα διαχειρίστηκαν κατάλληλα».
«Αντίθετα, ο στόχος είναι διπλός: να επιτρέψουμε στις τράπεζες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξουν τα βιώσιμα νοικοκυριά, τις μικρές επιχειρήσεις και τις μεγάλες εταιρείες και να συνοδεύσουν τον αναγκαίο διαρθρωτικό μετασχηματισμό των οικονομιών μας προς ένα πιο πράσινο και τεχνολογικά πιο προηγμένο μέλλον χωρίς να επιβαρύνονται από προβληματικά ανοίγματά τους στους οικονομικούς τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση», σημειώνει ο Ενρία.
«Είμαι πεπεισμένος ότι μία ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού θα ήταν μία αποτελεσματική λύση», τονίζει ο Ενρία, προσθέτοντας ότι εναλλακτικά θα μπορούσε να υπάρξει ένα δίκτυο εθνικών εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού, το οποίο όμως θα έχει ευρωπαϊκή αναφορά σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των εταιρειών και την τιμολόγηση των κόκκινων δανείων.
Άμεση πρόσβαση σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον Ενρία, θα πρέπει να έχουν μόνο οι τράπεζες που, κατά την άποψη του επόπτη τους, διαθέτουν βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, ενώ για τις άλλες τράπεζες η πρόσβαση πρέπει να βασίζεται σε αυστηρούς όρους, περιλαμβανομένων αποφασιστικών μέτρων αναδιάρθρωσής τους.