Ζήτημα ημερών θεωρείται η έκδοση του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ ως προς το πως θα διεξαχθούν από τις 14 Ιουνίου οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, τα self tests που υποχρεούνται να κάνουν μαθητές, εκπαδευτικοί και εξεταστές, τα πιστοποιητικά που θα υποχρεούνται να προσκομίζουν όσοι από τους τελευταίους έχουν εμβολιαστεί.
Το θέμα θα απασχολήσει συνάντηση του υπουργείου με τους ειδικούς μέσα στην εβδομάδα, όπως ανέφερε σε σημερινή της συνέντευξη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προκειμένου να ληφθούν υπόψιν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και να οριστικοποιηθεί το τι ακριβώς θα ισχύσει για υποψηφίους και εκπαιδευτικούς.
Το πρωτόκολλο θα προβλέπει μεταξύ άλλων τι ακριβώς θα ισχύει σε περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων κορονοϊού λίγο πριν ή εν μέσω των πανελλαδικών, για την ομαλή διεξαγωγή των οποίων και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το «όπλο» της διενέργειας self test σε εβδομαδιαία βάση.
Στο μεταξύ πρεμιέρα έκαναν την Παρασκευή οι γραμμές παροχής πληροφοριών, όσο και ψυχολογικής υποστήριξης υποψηφίων και εκπαιδευτικών ενόψει πανελλαδικών. Οι τηλεφωνικές αυτές γραμμές (Πατήστε εδώ για να ανοίξετε τον πίνακα με αναλυτικά στοιχεία επικοινωνίας ανά Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και ανά κατηγορία ερωτήματος), θα παρέχουν αφενός πρακτικές πληροφορίες σε σχέση με τις πανελλαδικές, όπως για παράδειγμα σε σχέση με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, το παράλληλο μηχανογραφικό για την εισαγωγή σε Δημόσιο ΙΕΚ, αφετέρου ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών αλλά και των οικογενειών τους.
Στελεχωμένες από συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού και εξειδικευμένους υπαλλήλους σε θέματα πανελλαδικών, αλλά και από ειδικούς στην ψυχική υγεία, μέσω των κατά τόπους Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ), οι τηλεφωνικές αυτές γραμμές έχουν ως στόχο παράλληλα με πρακτικές πληροφορίες, να βοηθούν υποψηφίους, γονείς και κηδεμόνες στη διαχείριση του άγχους των εξετάσεων.
Σαν πρωτοβουλία, έρχεται να συμπληρώσει ένα πλέγμα μέτρων, αρχής γενομένης από την σημαντική μείωση της φετινής εξεταστέας ύλης έως και 30% ενόψει των πανελλαδικών για την είσοδο στα ΑΕΙ, όπου από φέτος ισχύει ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε πανεπιστημιακή σχολή ή τμήμα, αποτρέποντας το φαινόμενο των πολλών τελευταίων ετών να εισάγονται υποψήφιοι με 0,8 στα 20 σε ΑΕΙ. Ταυτόχρονα από φέτος οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα υποβολής ενός δεύτερου, «παράλληλου» μηχανογραφικού που οδηγεί σε δημόσια ΙΕΚ.