Στρατηγική για να ανασχέσει ένα κύμα χρεοκοπιών και μαζικών λουκέτων επιχειρήσεων τους επόμενους μήνες επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
Το νέο όπλο που επιστρατεύει στον αγώνα αυτόν το υπ. Οικονομικών είναι η επέκταση της επιδότησης δόσεων που εφαρμόζεται ήδη στα στεγαστικά με υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη και στα επιχειρηματικά δάνεια.
Σημειωτέον ότι εδώ και πολλούς μήνες και συγκεκριμένα από τον περασμένο Μάρτιο, έχουν «παγώσει» υποχρεώσεις προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, συνολικού ύψους 2 δισ καθώς και δάνεια, ύψους 30 δισ ευρώ. Οταν αρθεί η αναστολή θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις επιχειρήσεις να εξυπηρετήσουν τον συσσωρευμένο αυτό όγκο υποχρεώσεων.
Και μπορεί οι τράπεζες να σχεδιάζουν προγράμματα καταβολής μειωμένων δόσεων για τα δάνεια που τέθηκαν σε αναστολή, ωστόσο από μόνα τους δεν αρκούν.
Σε αυτή την λογική εντάσσεται και η επιδότηση δόσεων για επιχειρηματικά δάνεια που σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στους θεσμούς την προσεχή εβδομάδα, προκειμένου να λάβει την κατ’ αρχήν έγκριση και στη συνέχεια να συμφωνηθούν τα κριτήρια βάσει των οποίων το Δημόσιο θα επιδοτεί ένα μέρος της δόσης.
Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και ότι, όπως είπε στον ΣΚΑΙ, το σχέδιο θα τεθεί κατά προτεραιότητα στους θεσμούς. «Μόνο το 2020 δώσαμε 23,2 εκατ. ευρώ σε πάνω από 60.000 δάνεια και έχουμε κι άλλα. Αυτό που πάμε να κάνουμε είναι ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση.» Όπως διευκρίνισε θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα επιδιώξουν να είναι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Σημείωσε, επίσης, ότι δεν θα σχετίζονται με την πρώτη κατοικία, όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα».
Όσον αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 έχει ανοίξει και λήγει στις 15 Ιανουαρίου και θα πληρωθούν 1,5 δισ., ενώ οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να φτάσουν και τις 400.000 επιχειρήσεις. Αυτό, όπως είπε, εξαρτάται από τις επιχειρήσεις γιατί θα πρέπει να κρατήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Από 19 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές.
Βασικά στοιχεία της επιστρεπτέας 5 είναι τα παρακάτω :
- 50% μη επιστρεπτέο
- ελάχιστο όριο 1000 ευρώ
- καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις και τις νέες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020
Η επόμενη επιστρεπτέα (6) αναμένεται γύρω στο Μάρτιο όπως επεσήμανε ο υπουργός, ενώ η αποπληρωμή θα γίνεται από το 2022 και μετά.
«Η οικονομία σταδιακά θα επανέρχεται στην κανονικότητα. Το 2021 θα καλύψουμε μέρος της απώλειας του 2020. Η σταθερή μείωση της καταβολής φόρου θα μας απασχολήσει στις αρχές του καλοκαιριού», διευκρίνισε.
Όσον αφορά την έκτακτη εισφορά σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, τόνισε ότι δεν θα μειωθεί, πολλές όμως άλλες μειώσεις θα μονιμοποιηθούν.
Σχετικά με τα ενοίκια του Νοεμβρίου ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι βγαίνει υπουργική απόφαση τη Δευτέρα, έτσι ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας μα πληρωθούν στους ιδιοκτήτες. «Θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες για το μήνα Δεκέμβριο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα χάσουν τίποτα», επισήμανε. Και πρόσθεσε ότι έτερη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι και οι απλήρωτες συντάξεις.