Επιφυλάσσεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Επιφυλάσσεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Επιφύλαξη δήλωσε για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση κάνει μισές δουλειές» και προειδοποίησε ότι εάν δεν λειτουργήσει σωστά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, τότε το επόμενο στάδιο θα είναι οι πωλήσεις δανείων.

Ο κ. Αρβανιτίδης κάλεσε την κυβέρνηση να δει με προσοχή την πρόταση που έχει καταθέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.

Ειδικότερα, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογράμμισε την ανάγκη για μια ειδική διαδικασία διαμεσολάβησης, με δεσμευτικό για τα μέρη αποτέλεσμα, στην οποία θα προσφεύγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ΜΜΕ και θα καθορίζει τη δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπροθέσμων οφειλών.

Είπε ακόμη, ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που διασφαλίζουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και προσπαθούν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο, θα πρέπει να έχουν ευνοϊκότερη αντιμετώπιση. Ειδική αντιμετώπιση, όπως είπε, θα πρέπει να έχουν επίσης τα επιχειρηματικά σχήματα και τα business plan μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που προβλέπουν ρεαλιστικές συγχωνεύσεις ή συνεργασίες χωρίς να στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.

Αντίστοιχα, ευνοϊκή μεταχείριση πρέπει να υπάρχει και για προτάσεις μεταβίβασης ή εξαγοράς επιχειρήσεων που μπαίνουν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Ο κ. Αρβανιτίδης υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει η πολιτική των επιτοκίων των τραπεζών και οι ελληνικές επιχειρήσεις να μπορούν να ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές με ίσους όρους.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει το θεσμικό πλαίσιο να καταγράφει εναλλακτικούς τρόπους ρυθμίσεων, με ενδεικτικά σημεία, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, περίοδο χάριτος με διαχωρισμό και πάγωμα της οφειλής. Να υπάρξει ειδική διαδικασία για τη διάσωση των μεγάλων επιχειρήσεων, με ρήτρα απασχόλησης δια της αναδιάρθρωσής τους.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στην πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το Ταμείο Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, που να αναλάβει τη διαχείριση μέρους των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων των τραπεζών, ώστε να απελευθερωθούν οι ισολογισμοί τους από το 2018.

Η πλειοψηφία των μετοχών του Ταμείου προτείνεται να είναι ιδιώτες επενδυτές και εγχώριες τράπεζες και το ελληνικό Δημόσιο με μειοψηφική συμμετοχή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλοι φορείς, όπως ασφαλιστικά ταμεία. Προτείνεται, το Ταμείο να μπορεί να αγοράζει τμηματικά «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και θα επιδιώκει λύσεις για τις οφειλές των επιχειρηματιών, σε συνεργασία με το Δημόσιο.

Τα εργαλεία που θα έχει το ταμείο να είναι μακροχρόνιες ρυθμίσεις με χαμηλά επιτόκια, διαγραφές οφειλών, ειδικά σε ποσά που αφορούν μη λογιστικοποιημένους τόκους και τηρούνται εξω-λογιστικά από τα πιστωτικά ιδρύματα και το ίδιο να ισχύει για τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Ντ. Μπακογιάννη: Η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα δίνει το τελειωτικό χτύπημα στην επιχειρηματικότητα