Σε αποκλειστική συνέντευξη, που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο επικεφαλής της Biontech, Ουγκούρ Σαχίν, δίνει ελπίδες, ότι η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο σύντομα, τονίζοντας ωστόσο ότι κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστούν «ενισχυτικοί εμβολιασμοί». Ακόμη εξηγεί, γιατί είναι επικίνδυνος ο όρος «ανοσία της αγέλης».
Ο. Σαχίν: «Μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο»
«Με αποτελεσματικά εμβόλια, μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία. Είναι απλώς θέμα χρόνου και ποσοστών εμβολιασμού. Το θετικό νέο είναι: Μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού θα έχουμε θέσει πολύ καλύτερα υπό έλεγχο την πανδημία, εάν εμβολιαστούν αρκετοί άνθρωποι. 'Υπό έλεγχο' δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν μολύνσεις. Σημαίνει όμως, ότι θα μπορούμε να ζούμε μια φυσιολογική ζωή», ανέφερε ο Σαχίν στη συνέντευξή του.
Σε ερώτηση του γερμανικού περιοδικού, εάν υπάρχει μέχρι τώρα μετάλλαξη που τον άγχωσε πολύ, ως προς τη δράση του εμβολίου των Pfizer-Biontech, ο Σαχίν ανέφερε: «Όχι. Ως προς την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη μπορεί να μειώθηκε λίγο η δράση, το κοιτάζουμε το θέμα αυτό. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν όμως σημάδια, πως το εμβόλιό μας δεν δρα επαρκώς (...) Δεν έχουμε ακόμα επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με την παραλλαγή της Νότιας Αφρικής. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, εκτός από λίγες περιοχές στην Ευρώπη, δεν είναι πολύ διαδεδομένη. Αλλά προετοιμαζόμαστε και για νέες μεταλλάξεις.»
«Κάθε μόλυνση δίνει στον ιό την ευκαιρία να μεταλλαχθεί περαιτέρω» - «Θα χρειαστεί μάλλον και τρίτη δόση»
Ως προς τις μεταλλάξεις ο Σαχίν επισημαίνει επίσης ότι «κάθε μόλυνση δίνει στον ιό την ευκαιρία να μεταλλαχθεί περαιτέρω. Αυτή τη στιγμή ο ιός κυκλοφορεί σε πολλούς ανθρώπους. Αυτές είναι ιδανικές συνθήκες για τον σχηματισμό νέων μεταλλάξεων. Εάν μολύνονται λιγότεροι άνθρωποι, γίνεται πιο απίθανο, να δημιουργούνται νέες μεταλλάξεις».
Ερωτηθείς από το Spiegel, αν το αργότερο την επόμενη χρονιά θα χρειαστούμε μια τρίτη δόση εμβολίου, που θα στοχεύει συγκεκριμένα σε μεταλλάξεις, ο επικεφαλής της Biontech τόνισε: «Έτσι νομίζω. Και μόνο, για να διατηρηθεί μια ευρεία προστασία από το εμβόλιο στον πληθυσμό». Επιπλέον, ανέφερε ότι κανείς θα μπορεί να μεταδώσει κάποια στιγμή πάλι τον ιό, αν υπάρχει μόνο εν μέρει προστασία από το εμβόλιο λόγω μεταλλάξεων. «Περίπου κάθε δύο χρόνια θα μπορούσε τότε να γίνεται ένας ενισχυτικός εμβολιασμός, προσαρμοσμένος στις παραλλαγές, που θα κυκλοφορούν εκείνο το διάστημα. Όπως γίνεται με τη γρίπη.»
Θα μπορούσαν όμως ενισχυτικοί εμβολιασμοί να έχουν επιπτώσεις; «Τέτοιου είδους εμβολιασμοί δεν είναι καινούριοι και είναι δοκιμασμένοι σε άλλες λοιμώξεις. (…) Παρ'όλα αυτά είναι σημαντικό να ελεγχθεί αυτό το ερώτημα κλινικά. Θέλουμε να γνωρίζουμε, αν ο ενισχυτικός εμβολιασμός είναι τόσο ασφαλής για εμάς, όσο ο κανονικός εμβολιασμός», ανέφερε ο Σαχίν.
«Επικίνδυνος ο όρος ΄ανοσία της αγέλης΄»
Τέλος, ο Σαχίν τόνισε, πως «δεν του αρέσει» ο όρος «ανοσία της αγέλης». Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον επιστήμονα συχνά παρερμηνεύεται ο όρος και νομίζει κανείς, ότι σε μία μάζα εμβολιασμένων, ακόμα και ένας μη εμβολιασμένος είναι ασφαλής. «Αυτό δεν είναι αλήθεια», τονίζει ο επικεφαλής της Biontech. «Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν προστατεύονται και μπορούν να μολυνθούν. Εάν υπάρχει ένας «Superspreader» σε ένα πάρτι με 500 άτομα, όπου υπάρχουν και 100 άνθρωποι μη εμβολιασμένοι, αυτό θα οδηγήσει σε ξέσπασμα», καταλήγει ο Σαχίν.