Επιμερισμό των 4.000 προσφύγων και σε άλλες περιοχές ζητούν δήμαρχοι της δυτ. Θεσσαλονίκης

Επιμερισμό των 4.000 προσφύγων και σε άλλες περιοχές ζητούν δήμαρχοι της δυτ. Θεσσαλονίκης

Επιμερισμό των τεσσάρων χιλιάδων προσφύγων, οι οποίοι σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να φιλοξενηθούν σε πρώην στρατόπεδο του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης, ζητούν τρεις δήμαρχοι της περιοχής, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM".

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, και οι δήμαρχοι Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος και Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, μιλώντας στην εκπομπή "ΑΠΕριττα", με τους Κωστή Παπαδάκη και Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν για το εγχείρημα της εγκατάστασης των 4.000 προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο "Αναγνωστοπούλου", στο Δήμο Δέλτα και προτείνουν εναλλακτικές λύσεις.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι υπάρχουν αντιδράσεις από κατοίκους, κυρίως από τα δημοτικά διαμερίσματα Διαβατών και Μαγνησίας, απόψε συγκαλείται έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στο Δήμο Δέλτα, ενώ και οι τρεις δήμαρχοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αποφάσισε τη μετατροπή του παλιού στρατοπέδου "Αναγνωστοπούλου", σε κέντρο φιλοξενίας 4.000 προσφύγων χωρίς να τους ενημερώσει, αλλά και να τους δώσει τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους. 

Μάλιστα, ο κ. Κυρίζογλου στρέφεται και προσωπικά κατά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, τον οποίο κατηγορεί ότι δεν συνειδητοποίησε πως πλέον δεν είναι "μέλος ή πρόεδρος ΜΚΟ, αλλά υπουργός".

"Φταίμε εμείς οι δήμαρχοι επειδή η Ελλάδα κόλλησε στον τοίχο; Ή φταίει η δική τους αβλεψία, η ανοργανωσιά, η προχειρότητα; Ο τρόπος με τον οποίο σκέφτονται και λειτουργούν; Τόσους μήνες τι κάνουν;" αναρωτήθηκε ο κ. Κυρίζογλου, υποστηρίζοντας ότι οι εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου δεν χωρούν περισσότερα από 1.000 άτομα.

Ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, έκανε γνωστό ότι κάτοικοι της περιοχής "βρίσκονται στο πόδι" και επισημαίνει ότι στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου έχουν εγκατασταθεί μόνιμα εδώ και 17 χρόνια Ρομά, λειτουργεί το ΚΕΘΕΑ, ο σταθμός βιολογικού καθαρισμού, μαζί με ρυπογόνες βιομηχανίες. "Δεν γίνεται όλα να είναι εδώ. Αυτό το μείγμα μπορεί να δημιουργήσει άλλου είδους παρενέργειες και προβλήματα. Ας σταματήσουν έστω και την ύστατη στιγμή δεν γίνεται να μην ακούνε την τοπική κοινωνία" είπε ο κ. Φωτόπουλος, ο οποίος χαρακτηρίζει δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των δημοτών.

"Συμφωνώ με τον κ. Φωτόπουλο για την ακαταλληλότητα του χώρου και επίσης δεν έχουμε ενημερωθεί από την κυβέρνηση, μας αγνόησαν, μας παραγκώνισαν. Να γίνει επιμερισμός περιμετρικά της Θεσσαλονίκης" υπογράμμισε ο κ. Γαβότσης. Προτείνει να δημιουργηθούν μικρότερα σε μέγεθος κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας -μεταξύ άλλων- στο πρώην στρατόπεδο Μακρή στη Θέρμη, σε χώρο που βρίσκεται στην οδό Θέρμης - Τριαδίου, απέναντι από το γυμναστήριο, στα δημοτικά λουτρά Ραιδεστού και στα πρώην στρατόπεδα Κόδρα, το αντίστοιχο στο Πανόραμα, Καρατάσου και Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη, Μ. Αλεξάνδρου στη Μενεμένη, στις εγκαταστάσεις της πρώην "Φωνής της Αμερικής" στην Περαία, αλλά και στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στο λιμάνι Λιτοχώρου Πιερίας, που χρησιμοποιήθηκαν από τις νατοϊκές δυνάμεις στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. "Δεν είμαστε αρνητικοί, αλλά πρόθυμοι να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί" ξεκαθάρισε ο κ. Γαβότσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ