Με την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας να παραμένει σε σταθερά υψηλά επίπεδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο έχοντας ήδη ξεπεράσει τις 1.400.000 δόσεις εμβολίων, η ΟΝΝΕΔ, στο πλαίσιο της καμπάνιας της με θέμα τον εμβολιασμό και την αντιμετώπιση της πανδημίας, «Κερδίζουμε πίσω τις ζωές μας», επισκέφθηκε το εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ.
Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης και ο Β’ Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ Γιάννης Αναστασόπουλος επισκέφθηκαν τα εργαστήρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Χημείας όπου συνάντησαν τον Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Νίκο Θωμαΐδη, τον Καθηγητή Κλινικής Βιοχημείας Ανδρέα Σκορίλα και τον Καθηγητή Βιολογίας Κυττάρου Ιωάννη Τρουγκάκο, καθώς και μία σειρά από νέους επιστήμονες, αποφοίτους του Πανεπιστημίου που εργάζονται εκεί και συνομίλησαν μαζί τους για την πορεία της πανδημίας, καθώς και την έρευνα πάνω στην επιδημιολογία λυμάτων, στα στελέχη και τις μεταλλάξεις του ιού SARS-CoV-2, αλλά και τον υπό εξελιξη εμβολιασμό. Επίσης συζητήθηκε πώς τα ευρήματα των συγκεκριμένων μελετών θα βοηθήσουν την Εθνική προσπάθεια εξόδου από την πανδημία και την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19.
Αρχικά, τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ υποδέχθηκαν ο καθηγητής Ανδρέας Σκορίλας και ο καθηγητής Ιωάννης Τρουγκάκος. Οι καθηγητές αναφέρθηκαν σε μια νέα μοριακή μεθοδολογία ανίχνευσης και ανάλυσης μεταλλάξεων SARS-CoV-2 και άλλων ιών ή βακτηρίων σε λύματα και περιβαλλοντολογικά δείγματα, η οποία αναπτύχθηκε από επιστήμονες του ΕΚΠΑ. Η μεθοδολογία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι δείχνει την παρουσία και την εκατοστιαία αναλογία των μεταλλαγμένων στελεχών στο σύνολο που πληθυσμού μιας πόλης. Επιπλέον, ανιχνεύει έγκαιρα νέες μεταλλάξεις και στελέχη που μόλις άρχισαν να εισέρχονται στον πληθυσμό. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ευκολότερη η γονιδιωματική επιτήρηση των νέων στελεχών ιών και βακτηρίων και δίνεται η αναγκαία πληροφόρηση για τον ανασχεδιασμό των νέων εμβολίων και φαρμακευτικών πρωτοκόλλων.
Μια άλλη σημαντική ερευνητική δραστηριότητα αφορά στην μελέτη (μεταξύ άλλων) της ανοσολογικής απόκρισης σε πολίτες που έχουν την τρέχουσα περίοδο έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο BNT162b2 των εταιρειών Pfizer/BioNTech. Η μελέτη θα επεκταθεί σύντομα και σε άτομα που θα εμβολιασθούν με το εμβόλιο της AstraZeneca. Στα κριτήρια εισαγωγής της υπό εξέλιξη μελέτης περιλαμβάνονται υγιείς εθελοντές (με ηλικιακή διαστρωμάτωση), ενώ πρόκειται να ενταχθούν στη μελέτη και ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά αφού βρέθηκε ότι η χορήγηση του εμβολίου BNT162b2 οδηγεί σε παραγωγή πολύ υψηλών τίτλων αντισωμάτων σχεδόν στο σύνολο των εμβολιασθέντων. Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου, που σύμφωνα με τις δημοσιευμένες μελέτες αγγίζει το 94%. Επίσης σύμφωνα με την υπό εξέλιξη μελέτη το εμβόλιο φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ασφαλές αφού πολύ ήπιες «παρενέργειες» αναφέρθηκαν από πολύ μικρό ποσοστό των συμμετεχόντων, ενώ δεν αναφέρθηκε καμιά σοβαρή αλλεργική αντίδραση.
Στη συνέχεια o πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και ο Β’ Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της επισκέφθηκαν το εργαστήριο του καθηγητή κ. Νίκου Θωμαΐδη στο Τμήμα Χημείας, ο οποίος τους ξενάγησε στους χώρους του εργαστηρίου, και παρουσίασε τη σύγχρονη και πρωτοποριακή οργανολογία του εργαστηρίου και φυσικά τους ενημέρωσε για τα τεκταινόμενα στο πεδίο του κορωνοϊού. Η ερευνητική ομάδα του κ. Θωμαΐδη για περισσότερο από μια δεκαετία ασχολείται με αναλύσεις που αφορούν τα λύματα του λεκανοπεδίου της Αττικής και συγκεκριμένα τον προσδιορισμό ψυχοδραστικών, εξαρτησιογόνων και παρανόμως διακινούμενων ουσιών.
Σήμερα το συγκεκριμένο ερευνητικό πεδίο μονοπωλεί η επιδημιολογία λυμάτων στο πλαίσιο της οποίας γίνονται καθημερινές αναλύσεις δειγμάτων από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας. Οι αναλύσεις αυτές αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης για τη διασπορά της Covid-19 στην περιοχή της Αττικής.
Η επιδημιολογία λυμάτων αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο έγκυρης μα πάνω από όλα έγκαιρης πληροφόρησης γύρω από το επιδημιολογικό φορτίο ανά πάσα χρονική στιγμή. Ένα εργαλείο που ο ΕΟΔΥ ήδη έχει ρίξει στη μάχη κατά του κορωνοϊού και στο μέλλον θα αποτελέσει και μια σταθερή πηγή πληροφόρησης μέσα από το δίκτυο παρακολούθησης λυμάτων που αυτή τη στιγμή εδραιώνεται.
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης, στο περιθώριο της επίσκεψης δήλωσε τα εξής: «Η επιστήμη είναι αυτή που μας έχει βοηθήσει να πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της πρωτόγνωρης δοκιμασίας. Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις από κοντά το πόσο μπορούν τα άλματα της επιστήμης να συμβάλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας και ακόμα πιο εντυπωσιακό να βλέπεις ότι αυτό γίνεται από νέους ανθρώπους που δουλεύουν μέσα στα Πανεπιστήμιά μας, υπό τις οδηγίες τόσο καταρτισμένων επιστημόνων. Τους ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία, αλλά και για την άοκνη προσπάθειά τους».