Έρχονται κατασχέσεις καταθέσεων για οφειλές άνω των 70.000 ευρώ

Έρχονται κατασχέσεις καταθέσεων για οφειλές άνω των 70.000 ευρώ

Προς υλοποίηση οδεύει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την ρευστότητα όσων έχουν οφειλές στην εφορία, κατ' επιταγήν του μνημονίου, αναφέρει σε άρθρο της η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής».  Σύμφωνα με έγκυρες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η απόφαση, η οποία πρέπει να εκδοθεί κατ' επιταγήν του μνημονιακού νόμου του Αυγούστου, έχει προκαλέσει προβληματισμό τόσο στις τράπεζες, όσο και στο ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, αφού κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Οι θεσμοί, μετά τις αλλαγές που επέβαλαν στις 100 δόσεις, πιέζουν για νέα μέτρα που θα περιορίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, κάτι όμως, που θα φέρει σε δύσκολη θέση περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενους. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ληξιπρόθεσμων οφειλών οι δανειστές θα απαιτήσουν την επιβολή «αυτοματοποιημένων αναγκαστικών μέτρων» τα οποία, ακόμη κι αν περιορίσουν το φαινόμενο των ληξιπρόθεσμων, θα «στραγγαλίσουν» τη ρευστότητα στην αγορά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ, κατόπιν εντολής θα στέλνει στις τράπεζες λίστα με τους ΑΦΜ των οφειλετών που χρωστούν πάνω από το όριο. Οι τράπεζες με τη σειρά τους θα δεσμεύουν τα ποσά εντός καθορισμένης ημερομηνίας και θα επιστρέφουν στο υπουργείο Οικονομικών τα ποσά που εντόπισαν προκειμένου στη συνέχεια οι φορολογικές αρχές να προχωρούν σε κατασχέσεις. Το πρόβλημα είναι ότι κατά τη διαδικασία δέσμευσης η μία τράπεζα δεν θα γνωρίζει τί έχει πράξει η άλλη, με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να κινδυνεύουν με μπλοκάρισμα του συνόλου των διαθεσίμων τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Πέρα από το τεχνικό σκέλος της απόφασης, το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία είναι μείζον και σε καθαρά οικονομικό επίπεδο. Το μνημόνιο ορίζει ρητά ότι μέσα στο 2016 θα πρέπει να εφαρμοστεί «εθνική στρατηγική είσπραξης, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται η περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης οφειλών».